Ugrás a tartalomra

Gazdag László Emlékverseny: csúcsminőségű borok és igényes szakmai előadások a Tangazdaságban és a Városházán

2016. május 12. csütörtök
A rendezvényt a budafok-tétényi önkormányzat is támogatta, az eseményen részt vett Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Zugmann Péter alpolgármester és Dr. Szántó János jegyző is.
Gazdag László Emlékverseny:  csúcsminőségű borok és igényes szakmai előadások a Tangazdaságban és a Városházán

Immár hatodik alkalommal, idén is szoros volt a mezőny a versenyzők sorában a budafoki Soós István Borászati Szakképző Iskolában. Az iskola egykori igazgatójanak tiszteletére alapított nívós megmérettetéssel a szervezők célja az agrárgazdasági szakterület színvonalának emelése, a szakképzés eredményeinek széles körű bemutatása, a szakképző iskolák minőségi nevelő-oktató munkájának értékelése, illetve a kiemelkedő teljesítmények elismerése, megbecsülése. Az iskola vezetése arra törekszik, hogy a versennyel minél több fiatal érdeklődését felkeltse a szőlész-borász szakma iránt, illetve, hogy fokozzák a szakma önbecsülését és versenyszellemét. Az országos borászati verseny valódi kapcsolatot teremt a diákok és a szakmai-, érdekképviseleti- és gazdálkodó szervezetek között – hangsúlyozta a csütörtöki díjátadó ünnepségen Földesi Gyula iskolaigazgató.

A rendezvény kiemelt pillanatai közé tartozott a névadó emléktáblájának megkoszorúzása és Dr. Mercz Árpád emléktáblájának felavatásáva a tangazdaság épületének homlokzatán. A tavaly elhunyt Dr. Mercz Árpád nyugalmazott főiskolai tanár, borász, borászati szakíró, Budafok-Tétény díszpolgárának emléktábla-avatásakor Garbóci László, helytörténész, a Promontórium Borlovagrend ceremóniamestere emlékezett a kerület neves szülöttjére. Beszédét itt hallgathatják meg.

Két helyszínen a tangazdaságban és a városháza dísztermében párhuzamosan zajlottak az események. Az utóbbiban öt tudományos dolgozatot hallgathatott meg a három tagú zsűri. Az előadók közül négyen a Soós István Borászati Szakképző Iskola növendékei, egy pedig a nagykőrösi Toldi Miklós Szakközépiskola diákja volt. A szakdolgozati előadások témái szerteágazóak voltak: a hibás bor kezelésének mozzanatai, egy irodalmi mű, speciális gabonaőrleményből készült kenyér technológia folyamatai, a rozé bekerülési költségének kimutatása és a monori pincefalu bemutatása. Két első helyezés született, az egyik a Nagykőrösről érkezett diák volt, a másik pedig Aranyi Botond a Soós István Borászati Szakképző Iskola növendéke.

A tangazdaságban reggeltől délutánig tartott az ország minden pontjáról érkezett 178 minta kóstolása és értékelése. A harminc fős bizottság elnöke Módos Péter volt. Hat öt fős szakmai zsűri értékelte a borokat. A versenyre az iskola növendékeinek vizsga borait is benevezték a tanárok. Négy kategóriában születtek eredmények. Vörös borok között a Sauska Pincészet 2012-es Villányi cuvée bora nyert, rozé kategóriában a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Kékfrankos bora lett a legjobb, pezsgők között a Garamvári Pincészet 2008-as Brut pezsgője bizonyult a legjobbnak. A versenyen fehér bor kategóriában az egri Demeter Pincészet Hanga 2014 cuvée bora nyert, a zsűri a legtöbb pontot, több mint 95-öt a Soós István Borászati Szakképző Iskola egykori növendékének, Szászi Endrének ítélte oda, az Észak-Balatoni késői szüretélésű olaszrizlingéért. 

A Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, Nyitrainé dr. Sárdy Diána egyetemi docens is tagja volt a Gazdag László Emlékverseny bírálóbizottságának. A budafokteteny.hu-nak adott interjúját itt hallgathatja meg.

A Gazdag László Emlékverseny eredményhirdetésén Földesi Gyula iskolaigazgató ismertette a díjazottak nevét és adta át az elismerő okleveleket. A bejelentés pillanatai itt hallgathatók meg.