Ugrás a tartalomra

Görög est a budafoki pincékben

2018. augusztus 02. csütörtök
Kultúrális és gasztronómiai programok várják a bor szerelmeseit az augusztusi Pincejáraton.
Görög est a budafoki pincékben

Ma már hagyományos rendezvénynek mondható a Budafoki Pincejárat, amelyen minden hónap első szombatján a bor és a pezsgő mellett szinte minden pincében élőzene, kiállítás vagy gasztronómiai bemutató is jár az italok mellé. Múlt szombaton a feltörekvő fiatal zenészeké volt a főszerep, augusztus első szombatján pedig a görög kultúra lesz a programok középpontjában a különleges borúton Dél-Budán.

Forrás: Magyar Idők – Haraszti Gyula

Tovább az eredeti cikkre >>>

Görög est a budafoki pincékben

Európában egyedülálló pincerendszer várja a látogatókat Budafokon 2018 márciusától minden hónap első szombatján, gazdag kulturális programkínálattal, gasztronómiai élményekkel, amely egyben tökéletes randihelyszín is minden korosztály számára.

A tavaly májusban indult Budafoki Pincejárat-program nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a turisták körében. Ma már egyértelmű, hogy Budapest bornegyede Budafok-Tétény lett, amely a közel száz kilométer hosszú pincerendszerével egyébként is az egykori Osztrák–Magyar Monarchia borkereskedelmi központja volt. Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt, a kerület elnyerte a Szőlő- és bor városa nemzetközi címet is, és a városrészben található az ország első borászati szakközépiskolája.

Budafok-Tétény tavaly elindította az úgynevezett budafoki pincejáratot is, amely alkalmával kinyitnak a híres pincészetek, és buszokkal szállítják a látogatókat egyik vendégváróhelyről a másikra. A budafoki pincejáratra vásárolt ezerforintos jegy áráért egész nap használható a félóránként forduló busz, amely Budafokon több helyszínen áll meg: azoknál a pincészeteknél és látványosságoknál, ahol a vendégek valamilyen szolgáltatást igénybe vehetnek. A kedvező árból a fakultatív programokon további engedményekre van lehetőség. Budafok-Tétény lakói lakcímkártyájukkal léphetnek be olcsóbban a pincék világába, és élvezhetik a fantasztikus programokat.

A buszok egyébként a Blaha Lujza téri parkolóból indulnak, így az egyes helyszínek Budapest belvárosából is könnyen megközelíthetők. A Belvárosban a Ferenciek terén és a Szent Gellért térnél is fel lehet rá szállni. Augusztus 4-én a Budafoki Pincejáraton a görög kultúráé lesz a főszerep. A Törley Pezsgőpincészetben a Triandafylla Görög Néptánc Együttes tart táncházat, a Barlanglakás Emlékmúzeumban Karakas Zoltán dudazenéjét hallgathatják meg a látogatók. A Seybold–Garab Pincéből tematikus séta indul a történelmi Péter Pál utcán, a Magdolna Borklub és rendezvényházban a Pastemos ad görög zenei koncertet. A Lics Pincészetben Porto Greco, Stefanidu Mónika és Radics László játszik, miközben a vendégek megtekinthetik az ARTÉR­ Művészeti Egyesület nyári tárlatát is.

A Záborsz­ky Pincében történelmi gasztrosétát lehet majd tenni Révész József volt parlamenti séf, világbajnoki ezüstérmes mesterszakács vezetésével, a Katona Borházban a Fanari görög zenéjét élvezhetik a látogatók. A Borköltők Társasága étteremben pincekvíz lesz, a Várszegi Pincészetben a Balkán Duó játszik. A Duna-parton működő Vasmacska Terasz különleges görög ételekkel várja a pincejárat résztvevőit: kóstolhatnak görögdinnye-salátát olajbogyókkal, mentás olívaolajjal és grillezett halloumi sajttal, töltött biftekit dzadzíkivel és görög parasztsalátával, diós baklavát vaníliafagyival. A Promontor Kertvendéglő és az Istvántanya Vendéglő mellett az összes, a programban részt vevő étterem tíz százalék engedményt ad az étlap áraiból a pincejáratjeggyel rendelkezőknek.

Nem mindennapi élményben lehet részük tehát azoknak, akik Budafok-Téténybe látogatnak augusztus első szombatján: görög zenére táncolhatnak, miközben remek borokat kóstolgathatnak és görög ételeket fogyaszthatnak a pincék hűvösébe menekülve a nyári forróság elől.

Jegyet vásárolni itt vagy a Pincejárat buszokon lehet.