Ugrás a tartalomra

Görögkatolikus liturgia Budafok-Tétényben

2019. október 02. szerda
Kocsis Tamás új lelkész új tervekkel Dél-Budán
Görögkatolikus liturgia Budafok-Tétényben

Görögkatolikus liturgia Budafok-TéténybenElőbb a lelkekben épít templomot, majd ha lesz elég hívő, a valóságban is – ez az egyik legfőbb terve a kerület új lelkészének, Kocsis Tamásnak, aki a nyáron létrehozott Dél-budai Görögkatolikus Szervezőlelkészség vezetője.

– Mielőtt rátérnénk terveire, kérem, mutatkozzon be az olvasóknak.

– Hajdú-Bihar megyéből, görög-katolikus családból származom, édesapám is pap volt. Esztergomban, a Ferences Gimnáziumban végeztem, majd Nyíregyházára, később pedig a budapesti Központi Papnevelő Intézetbe kerültem. Ezután Rómában a pápai biblikus intézetben fejeztem be tanulmányaimat, diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem teológiai szakán szereztem.

– Mióta él Budapesten, és hogyan került Budafokra, illetve a szomszédos XI. kerületbe?

– Öt éve élek a fővárosban, négy évig a második kerületi Szent Flórián-templomban láttam el szolgálatot, onnan delegáltak Budafokra. Kocsis Fülöp metropolitánk július 1-jén megalapította a Dél-budai Görögkatolikus Szervezőlelkészséget a XI. és a XXII. kerület ellátására, mert szükség van ezeken a területeken a híveknek pasztorizációra, így kerültem ide szervezőlelkésznek.

– Van-e kimutatás arról, hogy hány hívük van, és milyen korosztályúak?

– A két kerületben körülbelül háromezer-ötszázan vannak, Budafok-Tétényben valamivel kevesebben, mint a „szomszédban”. Éppen az a feladatunk, hogy itt minél többen legyenek, ezért az egyik legfontosabb, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólítsuk. Jelenleg a budapesti görögkatolikusok között a harminc-negyven éves családosok vannak túlsúlyban. Egyébként egyetemi lelkész is vagyok, kétszáz egyetemista tartozik hozzám. Célom, hogy aki görögkatolikus a kerületben, megtalálja itt a szent liturgiáját.

– Mikorra és hol tervezi az elsőt?

– Október 6-án reggel fél kilenckor a Szent Péter és Pál-kápolnában. Eddig vecsernyéket végeztünk itt havonta egyszer, most szeretnénk rendszeresen, a hónap első vasárnapján, az említett időpontban szent liturgiát tartani, és ha van rá igény, többször is. Ha növekszik a közösség, akkor akár két mise is lehet havonta, de akár négy is, azaz minden vasárnap…

– Nem kis munka vár önre.

– De annál izgalmasabb.

– Van merészebb terve is?

– Természetesen. Előbb a lelkekben kell templomot építeni, és ha majd lesz elég hívünk, a valóságban is 
építünk…

(Temesi László)