Ugrás a tartalomra

Grönlandi fotók Tétényben

2017. május 12. péntek
A nagytétényi könyvtár kiállítása az északi ország életét dokumentálja
Grönlandi fotók Tétényben

Három hónap alatt hat helyszínen láthatók Jesper Kunuk Egede és Jonas Jens Brogaard Grönlandon készült fotói. A két grönlandi amatőr fotós képeiből álló kiállítás április 28-án nyílt meg a nagytétényi könyvtárban. Az alkotókat és érdeklődőket a könyvtár vezetője, Szakács Edit üdvözölte, a megnyitón az izlandi Bjarnason Karl Jóhann, a SOTE orvostanhallgatója tolmácsolt.

Jesper Kunuk Egede szerint fotói a grönlandi életet dokumentálják. Képein vidám pillanatokat, munkával kapcsolatos helyzeteket és különleges természeti jelenségeket örökít meg. A ma már többnyire Budapesten tartózkodó amatőr fotós a dél-grönlandi Narsaqban született, és tizenöt éven át az Air Greenland PR- és marketingmenedzsere volt. 2014 nyarán látogatott először Magyarországra, és annyira megtetszett neki a fővárosunk, hogy attól kezdve minden adódó alkalommal visszatért ide. A grönlandi Jonas Jens Brogaard világéletében pilótának készült, így nagy vágya teljesült, amikor a Magyarországnál huszonháromszor nagyobb, hatvanezer lakost számláló szigeten az Air Greenland légitársaság alkalmazottja lett. Szeret munka közben, a „levegőből” fényképezni. – Egy pilótának nagyon izgalmas ország Grönland, mert mindenben változatos: mindig más és más a táj, északon például csupa jég, de lehet 24 órán át sötétség és ugyanennyi órán keresztül világosság is – mesélte a kiállítás megnyitóján a Föld legnagyobb szigetén élő, harmincéves fiatalember. 

A Dreamland-Greenland címet viselő, különleges képekből álló tárlat május 2. és 31. között látogatható a FSZEK Nagytétényi Könyvtárában.

(T. A.)