Ugrás a tartalomra

Gyermekkórus a határon túl

2018. július 30. hétfő
A Nádasdy Kálmán iskola növendékeinek látogatása Székelyföldön
Gyermekkórus a határon túl

Hat napot tölthettek Erdélyben a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola növendékei a Határtalanul pályázatnak köszönhetően.

A határ átlépése után először a Szent László-templomot tekinthették meg a diákok Nagyváradon, ahol elénekeltek egy Szent István királyról szóló gregorián antifónát. A városnézést követően a Királyhágónál, majd Bánffyhunyadon álltak meg a busszal, ahol megtekinthették a tanulók a fakazettás református templomot. Az első nap végén Mátyás király szülőházához mentek a diákok, ahol a nagy bronztáblákon az uralkodó életéről olvashattak latinul és magyarul. Este érkezek meg a gyerekek Magyarlónára, ott hat különböző vendégházban szállásolták el őket.  A második napon mindenkit ámulatba ejtett a tordai sóbánya. Szinte szédültek az iskolások az óriási mélységektől – mondta Szalánczy Dalma. A különleges élmények ezzel nem értek véget, végigsétáltak a diákok Szovátán, a régi, áttört faragásokkal díszített villákkal teli falun, majd fürödtek a Mogyorósi sós tóban.
– Nagyon élveztük, hogy a nagy sótartalom miatt nem merültünk el a vízben – mesélte Molnár Emese. Rögtönzött koncertet is adtak Winnington-Ingram Johanna tanárnő vezetésével, elénekelték Kodály Zoltán Gergelyjárás című művét. A pancsolást követően Korond, Székelyudvarhely, Homoródfürdő, majd Árkos falu volt a végállomás, ahol egy csodálatos kastély parkjában felépített felnőttképző központban kaptak szállást a diákok. A harmadik napon Csíkrákoson egy gyönyörű erődtemplomot nézhettek meg a tanulók. A templom akusztikáját is kipróbálták egy szép reneszánsz motettát elénekelve. Madéfalva után Csíkszereda, Csíksomlyó, majd a Szent Anna-tó volt a megállóhely, ahol megjelent egy medve is, két kis bocsával.
A víz feletti mohos tőzegláposhoz mentek a gyerekek, ahol végigsétálhattak a világon egyedülálló természetvédelmi területen. A negyedik napon a román királyi palotát, Drakula várát, a parasztvárat, Katalin kapuját is megnézhették a diákok. A kirándulás ötödik napján további ámulatba ejtő látvány várta a tanulókat: Prázsmáron a négyemeletes várfallal körülvett csodálatos gótikus templom, a Világörökség részét képező Segesvár, a Bólyai Farkas líceum. Az utolsó napon Wesselényire és a Károlyi családra emlékeztek a nádasdysok, a Károlyi-kastély gyönyörűen megművelt parkjában az egyik legidősebb fát öt gyermek tudta csak átkarolni. (Viszkocsil Dóra)