Ugrás a tartalomra

Ha elháríthattuk a bajt, nem dolgoztunk hiába

2016. május 23. hétfő
Dr. Bató András rendőr alezredes vehette át idén a március 15-i ünnepi testületi ülésen a Budafok-Tétény közbiztonságáért díjat az önkormányzat vezetőitől
Ha elháríthattuk a bajt, nem dolgoztunk hiába

– Öt évvel ezelőtt milyen tervekkel érkezett Budafokra?

– Megbízásomat követően átvilágítottam a kapitányság működését. A magam szemszögéből próbáltam a munkatársaimmal közösen megtalálni azokat a sarokpontokat, ahol javíthatunk a működési mechanizmusokon és eredményesebbek lehetünk. A kapitányság munkáját újraszerveztük és talán a gondolkodásmódot is új szegmensbe helyeztük. Nem szeretek a statisztikai számokkal nyugtatgatni senkit, de valahogy mérni kell a munkát. A tendenciák azt mutatják, hogy javul a közrend, a közbiztonság kerületünkben. Ez azt is jelenti, hogy helyesen határoztuk meg az irányvonalakat. Abban bízom, hogy aki itt él, dolgozik, vagy valamilyen okból a kerületünkben megfordul, egyre nagyobb biztonságban érzi magát. Alapvető célkitűzésem az úgynevezett „elérhető” rendőrség kialakítása, amely ismeri a helyi problémákat, eredményesen együttműködik az önkormányzattal, az oktatási intézményekkel, az egyházakkal, a civil szervezetekkel és legfőbb szövetségesével, a lakossággal. Az együttműködő, támogató, segítő jellegű rendőrség kialakításával a bűncselekmények elkövetőinek felderítése is eredményesebb, sokkal több hasznos információ jut el hatóságunkhoz. Nem újdonság az sem, hogy a körzeti megbízottak aktív kapcsolatot tartanak fenn az iskolákkal, a nyugdíjasklubokkal, a képviselőkkel vagy a területükön élő lakókkal. Példaértékű módon közösen dolgozunk, munkálkodunk a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel. Ha valami büszkeséggel tölt el, akkor talán az, hogy a lakosság, a különböző szervezetek és a rendőrök között megindult vagy továbbfejlődött a párbeszéd. Csakis együttműködéssel lehet sikeres a rendőrség, a rendőrség sikerei pedig a közérdeket szolgálják.

– A rendőrség nagy figyelmet fordít a megelőzésre is, ezt milyen formában teszik a rendőrök a kerületben?

– Prevenciós programjainkkal igyekszünk a társadalom minden rétegét megszólítani. Szervezünk bűn- és baleset-megelőzési programokat idős és fiatal felnőtteknek, de az egészen kicsiknek: óvodásoknak és kisiskolásoknak is. Sokkal jobb egy bűnt vagy egy balesetet megelőzni, mint utólagos kezelésével foglalkozni. A „Pindur-Pandúr” nevű projekt arról szól, hogy a gyermekek ne féljenek a rendőrtől, hiszen értük dolgozik, baj esetén hozzá fordulhatnak. A mini KRESZ-park felállításával és működtetésével a biztonságos közlekedésre kívánjuk oktatni a felnövekvőket, olyan hasznos tanácsokkal kiegészítve, ami talán a könyvekben sincs benne. A szünidő közeledtével a gyermekek kerékpárjait biztonsági szempontból az oktatási intézményekben átvizsgáljuk, tanácsokkal látjuk el őket. Az idei évben a „Vigyázunk rátok” program részeként a prevenciós tevékenységünk kiegészült a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat munkatársaival, így tűzvédelmi és elsősegély-oktatásban is részesülnek a gyermekek. A fiatal felnőtteknek is szervezünk programokat a „DADA” (drog; alkohol; dohányzás; AIDS) és „Ellen-szer” programok révén évente megrendezett drogmegelőző előadásokkal. Ha már egy embert meg tudtunk szólítani, akár egyetlen tragédiát el tudunk kerülni, megérte, nem dolgoztunk hiába. (Viszkocsil Dóra)