Ugrás a tartalomra

Hamarabb kerültek horogra a bűnözők

2017. február 10. péntek
Bató András rendőrkapitány szerint a lakosság a rendőrség legfőbb szövetségese
Hamarabb kerültek horogra a bűnözők

Az aktívabb rendőri intézkedésnek köszönhetően a kerületben tavaly elkövetett bűncselekmények felderítésének hatékonyságára nem lehet panasza a Budafok-Tétényben élőknek, akik ismét igen aktívan segítették a rendőrség munkáját. Volt dolguk bőven, hiszen a bűnözők 2016-ban sem pihentek.

Betörések, lopások, rablások, trükkös csalások – ezek szerepeltek a palettán. Néhány kiemelkedő bűnesetet dr. Bató András rendőr alezredessel, a budafok-tétényi rendőrkapitányság vezetőjével idézünk fel, de előtte kíváncsiak voltunk arra is, milyen évet zártak.

– Az éves adatok összesítésére, illetve kiértékelésére még várnunk kell március–áprilisig, de az már most látható, hogy az elmúlt évben sem történt több bűncselekmény a kerületben, mint a korábbi esztendőkben – kezdte ismertetőjét a rendőrkapitány. – Követelményünk volt tavaly év elején, hogy a felderítési munkát meggyorsítsuk, a bűnügyi hírszerző tevékenységünket fokozzuk, ehhez meg is tettük a lépéseket, amelyeknek meglett az eredményük. Ennek köszönhető, hogy az utóbbi időszakban több veszélyes bűnelkövetőt sikerült elfognunk.

– Kezdjük talán a súlyosabb esetekkel…

– Egy középkorú testvérpárra fókuszáltunk a nyári időszakban, akik csaknem száz (!) ember sérelmére követtek el fővárosszerte súlyos bűncselekményeket, betöréseket, csak a kerületünkben tizenhatszor! Büszkék vagyunk rá, hogy a mi rendőreink kapták el őket. Nagy fogás volt, hiszen több tíz milliós kárról beszélünk! Szintén a mi rendőreink jártak sikerrel egy lakásbetöréssel foglalkozó „bt-vel”, azaz baráti társasággal szemben. Egy rendkívül súlyos, lakáson történt rablásban részt vevőket is lefüleltünk, viszonylag gyorsan, forrónyomos üldözéssel. Az egyik éjszaka egy idős bácsihoz törtek be ketten, akit bántalmaztak, majd húszezer forinttal távoztak. Egy ipari kamerának köszönhető, hogy nem jutottak messzire… Szintén kamerafelvételek buktatták le a lakosság segítségével a Kossuth Lajos utcai gépkocsitolvajokat. 

– Mostanában divat az álrendőrök és a trükkös tolvajok működése az országban. A kerületben is van rájuk példa?

– Sajnos mi sem vagyunk mentesek tőlük. A legismertebb trükk, amikor időseket hívnak fel az otthonukban azzal, hogy a gyermeküket vagy unokájukat baleset érte, és a kezelésükre kell a pénz sürgősen. Sokan be is dőlnek nekik és fizetnek. Egy négyrendbeli elkövető férfi párost sikerült lebuktatnunk és előzetesbe helyeznünk. Két álpolgárőr is tevékenykedett a kerületben, az egyik, a főkolompos horogra akadt, társát még keressük. Ők csalással, hazugsággal akartak kicsalni pénzt idős emberektől azzal az ürüggyel, hogy unokájuk balesetet szenvedett.

– Javult a közbiztonság a kerületben?

– Pontos statisztika még nem áll a rendelkezésünkre, hiszen, mint említettem, az adatok összesítése még tart, csak hetek múlva készül el a jelentésünk, de az most is megállapítható, hogy javult a közbiztonság helyzete Budafok-Tétényben. S ami igen fontos, hogy ez köszönhető legfőbb szövetségesünknek, a lakosságnak is!

– Mi várható 2017-ben?

– Célunk az elért eredmények megtartása, illetve a bűnmegelőzésben és a felderítésben még tovább fejlődni. Ehhez minden adott, most már a rendőrkapitányság épületének felújítása is megkezdődött.

(Temesi László)