Ugrás a tartalomra

Hamisítatlan komédia Kárpátaljáról

2019. március 26. kedd
A Chioggiai csetepaté kárpátaljai színészekkel
Hamisítatlan komédia Kárpátaljáról

Hamisítatlan komédiára számíthat, aki március 20-án este ellátogat a Cziffra Központba, hogy a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában megnézze Carlo Goldoni Chioggiai csetepaté című darabját.

A beregszászi színház társulata a Magyar Drámák Színháza meghívására érkezik Nagytéténybe, hogy bemutassa ezt az emberi kapcsolatokról szóló művet, amelyet vérbő helyzet- és jellemkomikum itat át, a szerelmi csatározások közepette pedig nem hiányoznak a történetből a pletykák, viták és a kupán verések sem.
A történet szerint az olasz kis halászfalut behálózza a kibogozhatatlannak tűnő jogi és szerelmi perpatvar: csipkeverő lányok, asszonyok perlekednek és ugranak egymásnak, és a halászatból hazatérő férfiak is bekapcsolódnak a mindent és mindenkit elsöprő csetepatéba.
Carlo Goldoni a legtöbbet játszott színpadi szerzők egyike, a komédia megújítója. Százötvennél több színdarabot írt, és kétszáz éve nevetünk mesteri, komikus fordulatain. Az író, rendező, színházigazgató, ügyvéd Goldoni Chioggiában is jogászkodott, és semmi nem érdekelte jobban, mint az emberi szív, így nem csoda, hogy személyes élményeit felhasználva ebben a történetben is csúcsra járatja a komédia gépezetét.
A beregszászi színház társulata nem először jár kerületünkben, hiszen tavaly Móricz Zsigmond egyik legismertebb művét, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabot mutatta be a Klauzál Házban. A Magyar Drámák Színháza igazgatója, Benedek Gyula színész elmondta lapunknak: évek óta szoros kapcsolatot ápolnak a kárpátaljai teátrummal, a beregszászi társulat néhány színésze, így Ferenci Attila, Ivaskovics Viktor, Tarpai Viktória, valamint a színház jelenlegi igazgatója, Kacsur András is több, általuk színpadra állított drámának szereplője. Tóth-Máthé Miklós A nagyrahivatott című művének színpadi változatában például mind a négyen játszanak, míg a kárpátaljai irodalom legjelentősebb alkotásának számító A sátán fattya című darabban, sőt az ebből készült filmben is Tarpai Viktóriát láthatjuk a főszerepben. (Tamás Angéla)