Ugrás a tartalomra

Hangokba öntött festmény

2018. szeptember 01. szombat
„Színekkel zenél” a Trio Kolta szombaton, a Fröccs Teraszon
Hangokba öntött festmény

Hangokba öntött festmény

Egy jót fröccsözhetünk a Fröccs Teraszon szombaton, miközben hallhatjuk a budafoki kötődésű Trio Kolta zenekart, amelyhez csatlakozott egy virtuóz örmény harmonikás is.

A francia származású, de Budafokon élő Kolta Péter zeneszerző, gitáros korábban klasszikus zenét, majd jazzt tanult Budapesten, a Zeneakadémián. 
– Gyerekként képzőművész szerettem volna lenni, végül gitáros lettem – mondta. – Érdeklődésem a művészetek, kiváltképp a festészet iránt azonban mindvégig megmaradt. Hangok hallatán színeket látok, képek láttán pedig zenét hallok. Számomra a muzsika hangokba öntött festmény, egy kép pedig vászonra vitt zene.
Kolta Péter 2007-ben szerzett diplomát a Zeneművészeti Főiskolán Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként. Azóta idehaza és külföldön igen sok helyen zenélt, tavaly például Kanadában lépett fel társaival. Idén jelent meg a trió első lemeze Trio Kolta 1. címmel. A kompozíciókat, azaz tíz számot modern és kortárs képzőművészek alkotásai ihlették, a gitárjátékban érezhető a klasszikus zene és a flamenco hatása. Nem véletlenül, hiszen a zenekar vezetője és névadója rajong a híres spanyol műfajért. A lemezről még a következőt tudtuk meg:
– A lemezen az együttesben a Prima Primissima díjas Máthé László nagybőgőzik és a fiatal generáció egyik kiemelkedő zenésze, Márkosi András dobol, több kompozícióban David Yengibarian szerepel harmonikán. A Budapesten élő, örmény származású művész egyéniségével, magas színvonalú játékával különleges atmoszférát teremt. Hozzá azért ragaszkodtam, mert sokat jártam Franciaországban, és ott annyira megtetszett a harmonika mint hangszer, hogy elhatároztam, ha hazajövök, keresek egy jó harmonikást. Így bukkantam Davidre, mert az ő játéka áll hozzám a legközelebb. Igen sokrétű a repertoárja, játszik jazzt és örmény dalokat is, de majd meggyőződhet erről a fesztiválon a budafoki közönség is szeptember 1-jén délután negyed hatkor a Fröccs teraszon.
Rajta és Kolta Péteren kívül látható-hallható még a Trió Kolta másik felállásában Lutz János nagybőgőn és Badics Márk dobon. (Temesi László)