Ugrás a tartalomra

Happy Birthday variáció

2018. május 23. szerda
Stílusosan zárja hangversenyét Budafok zenekara
Happy Birthday variáció

Happy Birthday variációHollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas érdemes művész tizennyolc éve vette át a fennállása negyedszázados évfordulóját ünneplő Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) vezetését, és elmondása szerint azóta kötéltáncot jár. Hihetetlen büszkeség azonban számára, hogy a nehézségek ellenére mindig előrefelé sikerült „menekülnie” az együttesnek, és picit mindig megelőztek másokat.

– A mi erőnk a kezdeményezéseinkben rejlik, abban, hogy elkezdtük azokat a hasznos, érdekes és előremutató dolgokat, amelyeket gazdaságilag is érdemes megvalósítani – összegezte a BDZ sikeres működését a zeneigazgató, akivel a hétvégi Pincejáraton beszélgettünk.

– Milyen programmal készül a kerület zenekara a május 9-én kezdődő Tavaszi Művészeti Fesztiválra?

– A nyitóhangversenyen Balázs János előadásában felcsendül az egyik leghíresebb Csajkovszkij-mű, a B-moll zongoraverseny, amely ugyan hihetetlenül szabadnak és improvizatívnak tűnik, de rendkívül fegyelmezett versenymű. Elhangzik Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és Werner Gábor hangszerelésében Peter Heidrich Happy Birthday variációi is..

– Stílusosan zárja a hangversenyt a huszonöt éves együttes.

– A Happy Birthday-variáció nagyon szellemes játék, amelyet a közönség mindig igen élvezetesnek talál. A mindenki által ismert dallamot Bach-, Mozart-, Beethoven-, Wagner-, New Orleans- és magyaros stílusban is eljátsszuk, és ez rendkívül szórakoztató. Néha stílusparódia, néhol pedig a német szerző addig ferdíti a születésnapi köszöntő dallamát, amíg úgy nem hallatszik, mint egy igazi zenemű.

– Újabb öt évre kinevezett igazgatóként mit emelne ki a zenekar eddigi pályafutásán végigtekintve?

– A BDZ azt az utat választotta – szerintem helyesen –, hogy a zenészeket állásban foglalkoztatja, nem vállalkozóként. Komoly nehézség azonban, hogy az együttest fenntartó XXII. kerületi önkormányzat és az állam által nyújtott támogatások a bérköltségnek csak egy részét fedezik, hiszen nyolcvannyolc zenészről és a hozzájuk kapcsolódó tizenkettő egyéb munkakört betöltő emberről van szó. Ezért vannak vállalkozásaink is.

 –Szimfonikus zenekarként erre milyen lehetőségeik adódtak?

– Szerencsénk volt a Sting-koncertekkel, és azzal, hogy olyan gigaprojektek kezdeményezője és gazdája lehettünk, mint például a HAVASI Symphonic Aréna Show, amelyet egy hétvége alatt harminchatezren is megnéznek. Emellett kitaláltunk crossover produkciókat, filmzenei koncerteket, az ABBA Symphonyt vagy a műfajok keverését szolgáló Magyar Varázslatot Havasi Balázs, Lajkó Félix, Roby Lakatos és a Duna Táncegyüttes részvételével. Ezek a koncertek mindig nyereségesek, ezért is megyünk minden évben néhányszor az arénába, ahol az intimebb produkciókra is le tud ülni öt-hatezer ember.

Ezek a koncertek teszik lehetővé, hogy fizetést kapjon a zenekar, és mintegy yolcvan klasszikus koncertet adjunk Budapesten és az ország több helyszínén.

(Tamás Angéla)