Ugrás a tartalomra

Harcművész lány a Kempelenben

2018. március 23. péntek
Gyarmati Fanni tizenhárom érmet nyert az utóbbi időben
Harcművész lány a Kempelenben

Harcművész lány a KempelenbenKisgyermekként Gyarmati Fanni karatéka vágyakozva nézte azokat, akik a teljesítményükért díjat kaptak, tizenhárom éves korára viszont már ő is összegyűjtött tizenhárom szépen csillogó érmet.

A tizenhárom éves sportoló eddigi legjobb eredményének a berlini 2017 Ippon Cup nemzetközi versenyen egyéni KATA-ban szerzett II. helyét tartja. 

– Büszkeséggel töltött el, de egyben váratlanul is ért, hogy életem első nemzetközi versenyén ezüstérmes lettem. Nagy élményt jelentett, hogy külföldön, különböző nemzetiségű sportolók között, számomra különleges hangulatú terepen mutathattam be a formagyakorlatot – mesélte a Sensei Csákvári Karate Klubban edző Fanni, aki – attól kezdve, hogy tatamira lépett – korosztályában minden évben megnyerte az A.J.K.A. Shotokan Karate-Do Szövetség országos bajnokságát. A hatszoros magyar bajnok hozzátette: Berlinben a selejtezők után jutott a döntőbe, ahol a zsűri a tempót, pontosságot, precizitást és az életszerű, energiával teli mozgást pontozta.
Az általa hat éve űzött shotokan karate olyan versenysport, ahol nem csupán a technikai és praktikus küzdelmi elemek – ütések, csapások, rúgások és ezek védései – a fontosak, hanem a személyiségfejlesztés és a jellemformálás is. E japán eredetű harcművészet minden karatékától megköveteli a teljes odaadást, figyelmet és koncentrációt, így nem véletlen, hogy a Kempelen Farkas Gimnázium hetedik osztályos tanulója az iskolában is kiváló teljesítményre képes. Bár a shotokan karatét élethossziglan lehet művelni, és Fanni ezen a területen szeretne egyre jobb lenni, úgy tervezi, hogy az érettségi után továbbtanul, mert szerinte mindig kell, hogy legyen az A terv mellett egy B terv is.

A fiatal tehetség decemberben vizsgázott le az első barna övre, amelyet a második barna, majd a fekete öv követ majd. A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskolába jár edzésre, ahol Andrásik Sándor szenszej útmutatásait követi.

A versenyeken és az élet egyéb területén is a jellem, a becsület, az akarat, az önuralom és a tisztelet motiválja, így arra törekszik, hogy ezek szellemében mutatkozhasson be minél több nemzetközi versenyen és az olimpián. (Tamás Angéla)