Ugrás a tartalomra

Három percbe sűrített szerepek

2018. június 01. péntek
Für Anikó énekelt Hrutka Róbert zenéjére a Törley Manufaktúra udvarán
Három percbe sűrített szerepek

Für Anikó Jászai Mari-díjas, érdemes művészt sokan színházi előadásokból, filmes szerepekből vagy éppen szinkronszínészként ismerhették, de mostanában új oldalát is megmutatja a zeneszeretők számára. A 44. Budafok-tétényi Tavaszi Művészeti Fesztiválon lépett színpadra rendkívül személyes hangvételű zenés estjével a Törley Manufaktúra udvarán.

A finom Törley pezsgők fogyasztása közben a közönség az irodalom, a zene és a színház hármas esszenciáját élhette át május 12-én. Ezek a dalok három percbe sűrített szerepek. Amit a színpadon három órán át játszik az ember, az a lemezen három perc. Az ember minden szerepében zsigerileg benne van, és ez a daloknál sincs másképp – mondta Für Anikó. A zenés est a Kitalált világ címet kapta, mely a művésznő második albumának címadó dala. Für Anikó mellett Hrutka Róbert, a dalok szerzője gitározott és Kalmus Felicián csellón játszott. Egy-egy dal eléneklése közben a művésznő személyes gondolatokkal és történetekkel tette színessé az estet. A műsor után elmondta, hogy minden előadás más és más, hiszen hiába ugyanazok a dalok, a hely szelleme és a közönség kisugárzása mindig befolyásolja az előadását is. Hozzátette: imádja megélni és átélni ezeket a pillanatokat, itt a Törleyben is fantasztikusan érezte magát.

Für Anikó első albuma 2006-ban jelent meg Nőstény álom címmel, melynek zenéjét Hrutka Róbert, az elgondolkodtató dalszövegeket Bereményi Géza írta. A siker nem maradt el, és így megjelent a a Kitalált Világ című második lemez, melyet a Hrutka–Bereményi szerzőpáros alkotott meg. Idén jelenik meg a harmadik album, melynek még nincs címe, de Für Anikó várja a javaslatokat. Ezen a lemezen Hrutka Róbert zenéje hallható, abból a korszakból, amikor Jamie Winchesterrel együtt játszottak, és fantasztikus zenei pályát futottak be. Ezek a dalok soha nem szólaltak meg magyarul, ezért Für Anikó férje, Fekete György gondolt egyet, és lefordította őket. Új köntösbe öltöztetve, olyan lelkivilággal átitatva, amelyet az itt, Európa közepén élők is megértenek. Anikónak nagy kihívás volt az eredeti, zúzós zenét kicsit másként felénekelni a stúdióban. A lemez nemsokára megjelenik. Az est után a Törley Múzeum megtekintése és pinceséta zárta a programot.

(Viszkocsil Dóra)