Ugrás a tartalomra

Hat helyszínen ünnepeltük a Kerület napját

2018. június 28. csütörtök
Átadták a kerületi díjakat, és versenyekkel, gyerekprogramokkal, koncertekkel várták a kerületieket
Hat helyszínen ünnepeltük a Kerület napját

Hat helyszínen ünnepeltük a Kerület napjátMásodik alkalommal rendezték meg a Kerület napját Budafok-Tétényben. Budafok első polgármesterére, Záborszky Nándorra emlékezve 2017 óta különféle programokkal készül az önkormányzat, hogy kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek egyaránt találjanak maguknak szórakozási lehetőséget a születésnapon, június 21-én.

A Hajós Alfréd Tanuszodában családi programmal kezdődött a Kerület napja. A medencét a bébiúszós családok foglalták el, akik között tréfás versengés folyt az első hely megszerzéséért. A családi program után előkerültek a Balatont idéző vízi kellékek, a különböző gumimatracok, óriási strandlabdák és még sok olyan vízi játék, amellyel az uszodába járó óvodások és iskolások az edzéseken soha nem találkoznak, így nem csoda, hogy a gyerekek nagy örömüket lelték a vetélkedésekben. Az oktatók „úszóversenye” is – különösen a fordított szereposztás miatt – nagy sikert aratott a nebulók körében.

Eközben az uszoda kertjében lézeres lövészet, akadálypálya és villámtájékozódás várta az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket. A solathlon sportot a csepeli Sirályok SE népszerűsítette az udvaron. Idén már hat helyszínen várták a kikapcsolódni vágyókat színes programokkal. A Szieszta Pont erre az eseményre új funkciót és designt kapott. Modern árnyékolók és rengeteg növény között sportjátékok várták a fiatalokat.

A rekkenő hőség ellenére sokan neveztek be a Kerület Erős Embere versenyre, ahol a hölgyek és az urak is összemérhették a képességeiket. Három versenyszámban: a húzódzkodásban, a fekvenyomásban és a guggolásban kellett minél több súlyt megmozgatni a versenyzőknek. Az első helyezettek ajándéktárgyakat kaptak és féléves bérletet a Bakos fitneszterembe. Az erő mellett szerepet kapott még az ügyesség és az ész is. Sokan próbálták ki az akadálypályát, a sakkhoz hasonlító szellemi sportokat és az ismert kocsmajátékokat. A legkisebbek a légvárat és a különböző méretű csúszdákat vették birtokba. A délutáni órákban a történelmi városrészek csaptak össze. A kötélhúzó versenyben a nagytétényi csapat bizonyult a legerősebbnek, így a Tétényi Bikák csapata nyerte ezt a viadalt. A budafoki Piactér tavaly is főszerepet kapott a Kerület napján, ez idén sem volt másként.

A reggeli órákban innen indult a kerületi helytörténeti séta Garbóci László vezetésével, most a település legrégebbi utcáját, a Péter-Pál utcát ismerhették meg az érdeklődők. A geocaching tájékozódós játék tavaly is nagy sikert aratott, idén Zugmann Péter alpolgármester Nagytétény rejtett kincseire fókuszálva állította össze a térképet. Aki a piactéren maradt, részt vehetett a Budafoki Anyukák Kézműves Körének alkotó programján. A téren felállított színpadon három órától este tízig különböző koncertekkel szórakoztatták a közönséget. Fellépett a Kis Big Band, a Cool Dance School, a Dancing Soul Tánciskola és a Házibuli Madarak Zenekar sok vendégzenésszel. A délutáni órákban hirdették ki a Budafok-Tétény Ifjú Tehetségei című regionális rajzverseny nyertes pályaműveit. A felhívásra közel száz alkotás érkezett be. Az idei évben a zsűri arra volt kíváncsi, hogy a diákok hogy látják a települést ma, és vajon milyen volt szerintük régen. Ehhez a feladathoz a budafoki könyvtárban található topotéka nagy segítséget nyújtott a tanulóknak. Kaszás Réka festőművész értékelte a műveket, majd átadta a díjakat a nyerteseknek. A felhívásnak köszönhetően sok fiatal kutatott a kerület történetéről és látogatott el olyan helyszínekre, nézett meg olyan történelmi épületeket, melyeket eddig még talán még soha. Eközben a Pokorny Endre Sporttelepen tizenegyesrúgó és dekázóversenyt is tartottak.

Idén először az önkormányzat anyagi támogatásával köthetett házasságot a Kerület párja címet elnyerő ifjú pár is a Városházán. A Kerület párja címet Szabó Anna és Kalo Márk Vendel, illetve Bojtor Virág Ildikó és Barnóczky Tamás nyerte el.

A Kerület napján fogadással egybekötött díjkiosztó ünnepséget rendezett az önkormányzat a kerületi kitüntetetteknek a Klauzál Házban. A Papp Liza előadásában felcsendülő Himnuszt követően Karsay Ferenc polgármester üdvözölte Molnár Gyula, Németh Zsolt és Staudt Gábor országgyűlési képviselőket, Szabolcs Attila és Hajas Ervin egykori polgármestereket, Vizi Sándor civil tanácsnokot, a kitüntetetteket és meghívottakat.

– Akiket ma köszöntünk, már biztosan markáns lenyomatot hagytak környezetünkben, így Budafok-Tétény életében is, olyan példát mutatva, amelyet érdemes követnünk – mondta ünnepi beszédében kerületünk vezetője, majd átadta a szót az est háziasszonyának, Deutsh Anitának, aki egyenként szólította színpadra a kerületi díjak új birtokosait.

Elsőként a négy kategóriában meghirdetett Tiszta, virágos kerületért elismeréseket adták át, az ünnepség további részében pedig a kerület kiemelkedő személyiségeiről elnevezett kitüntetéseket vehették át a díjakra felterjesztett és a képviselő-testület által jóváhagyott kiválóságok.

Az elismerések átadásakor Karsay Ferenc polgármester mellett a színpadon egy, a díj névadójához kapcsolható meghívott, illetve egy korábban ugyanabban az elismerésben részesült kitüntetett is gratulált a díjazottaknak, akik az elismerés részeként egy-egy Kaintz Regina ötvösművész és Benedek György szobrászművész által készített emlékplakettet is átvehettek.

A kerület díszpolgárának László Istvánnét, a Nagytétényi Polgári Kör elnökét választották, aki már neve elhangzásakor hatalmas tapsvihart váltott ki a nézőtéren ülők körében.

Új színfolt volt az ünnepségen, hogy szöveges méltatás helyett a Viszkocsil Dóra által készített rövidfilmek segítségével mutatták be az ünnepelteket a jelenlévőknek. Az elismerések átadását követően Berki Tamás jazzénekes és a Budafok Big Band szórakoztatta az ünneplő közönséget.

A kitüntetetteket a következő lapszámainkban ismerhetik meg, illetve a Budafokteteny.hu honlapon.

(T. A., V. D. )