Ugrás a tartalomra

Házastársak-Alkotótársak

2019. május 16. csütörtök
Az álmodó szemű lányok és az energikus férfiak
Házastársak-Alkotótársak

Házastársak-Alkotótársak címmel nyílik képzőművészeti kiállítás május 19-én a Radóczy Galériában, ahol két grafikusművész, Kelemen Ágnes és Jeney Zoltán alkotásai várják a látogatókat. A Dézsmaház utcában lévő pincegalériában a mozgalmas jeleneteket, energikus embereket ábrázoló történelmi könyvillusztrációk mellett melankolikus figurákra, sebezhetőnek tűnő nőalakokat ábrázoló festményekre, a művészt lenyűgöző arcokra és kifejező szemekre számíthatnak az érdeklődők.

Házastársak-AlkotótársakKelemen Ágnes, aki végzettségét tekintve alkalmazott grafikus-tipográfus, világéletében inspiratív környezetben élt. A rózsavölgyi Laszgallner-villában működő családi könyvmanufaktúrájukban, ahol kis példányszámú könyvritkaságok – reprint és fakszimile kiadványok – készülnek, egyedi könyveket tervez. Grafikáit, festményeit ékszereken és pólókon, nyomatokon és képeslapokon is felhasználja, mesekönyvei és noteszei illusztrációiról álmodozó szemű lányok néznek vissza ránk.

– A festményeim által egyre inkább úgy érzem, hogy vannak hozzám hasonlóan olyanok, akiknek van egy másik, titkos világuk, eltérő a mindennapoktól. Én ebbe a világba szeretnék kaput nyitni a képeimmel – vallja magáról a művész, akinek alkotásaival az Art by Kelemen Ágnes márkanév alatt találkozhatunk.

Férje, Jeney Zoltán művészeti vezetőként is erősíti a Pytheas családi vállalkozást, ahol elsősorban történelmi témájú grafikákat, illusztrációkat készít. Egyedi kiadványaik sorában talán a legszebb kettőjük közösen illusztrált ifjúsági sorozata.

A kiállítás megnyitóján a vendégeket Radóczy Mária, a galéria tulajdonosa fogadja, és Németh Zsolt, a Külügyi Bizottság elnöke köszönti. A műveket és az alkotókat a határon túli magyar művészeket patronáló Laczkovics Mária méltatja. A tárlat megnyitóján közreműködik Fabók Mariann színész-bábművész és férje, Keresztes Nagy Árpád énekes-kobzos előadóművész. A kiállítást május 23-ig mindennap 15–19 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

(Tamás Angéla)

Kép: Kelemen Ágnes Engedd el!