Ugrás a tartalomra

Hegedűs Endre fölemelte a szíveket

2016. szeptember 23. péntek
A Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész előadása a Sursum Cordán
Hegedűs Endre fölemelte a szíveket

Hegedűs Endrét a hit is vezérli, amikor koncertet ad, méghozzá szinte havi rendszerességgel a kerületi gyerekeknek. Szeptember 7-én főleg a felnőtt közönségnek játszott, akik többségben voltak a Cziffra Házban a Sursum Corda rendezvénysorozat egyik kiemelkedő állomásán. A zenei élményt Hegedűs Katalin zongoraművész (Hegedűs Endre felesége) és Kecskeméti Rita énekművész tette teljessé.

– Nem tudnám közvetíteni a hangokat, illetve üzenetüket, ha nem hinnék abban, hogy ez a feladatom – nyilatkozta Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, aki változatlanul érdekfeszítő „mesékkel” tűzdelte előadását. Most többek között Beethoven-, Chopin-, Schumann- és Liszt-műveket adott elő. Elsőként felesége, Hegedűs Katalin és Kecskeméti Rita szólaltatta meg Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című dalciklusát, majd felcsendült Beethoven f-moll Appassionátája. Ez utóbbit, mesélte Hegedüs Endre, már 1980-ban játszotta több mint háromezer néző előtt a milánói Scalában, ami nagy tett volt ilyen fiatalon. Főként ha azt is figyelembe vesszük, hogy évszázadok alatt ő volt a negyedik magyar zongorista Liszt, Cziffra és Fischer Annie után, aki itt játszhatott. Ezután – ahogy nevezte – a „gyönyörűségek tárháza”, Chopin f-moll balladája, majd Liszt Ferenc Isten áldása a magányban című műve következett. – Ez Liszt kedvenc műve, meg az enyém is – árulta el a művész. Végezetül egy újabb Liszt-dallamfüzér csendült fel a tolmácsolásában, ez az I. Mefisztó-keringő.

A Sursum Corda további állomásain, szeptember 17-én (19 órakor) Sirák Péter orgonaművész és a Schola Gregoriana Diosdiensis ad hangversenyt a budafoki Szent Lipót-plébániatemplomban, valamint 23-án (19 órakor) a budafoki református templomban az Ars Nova Sacra Énekegyüttes és Felletár Melinda hárfaművész koncertezik.

(Temesi László)