Ugrás a tartalomra

Hegedűs Endre Holdfény estje

2017. július 30. vasárnap
Lengyel, magyar két jóbarát
Hegedűs Endre Holdfény estje

A Holdfény estek folytatódik. Immár 19. alkalommal rendezik meg a Nyári szabadtéri hangversenyek sorozat keretében Budapest belvárosában, a Pesti Vármegyeháza díszudvarán – rossz idő esetén az emeleti díszteremben – a zenés estet a kerületünkben élő Hegedűs Endre és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművészek közreműködésével, illetve vezetésével.

A Városház utca 7. szám alatti épület gyönyörű és igen hangulatos udvarában kedden este csendült fel a muzsika a „Lengyel, magyar két jóbarát” jegyében. Karol Radziwonowicz és Hegedűs Endre közös hangversenyén a siker garantált. 

– A műsoron nem véletlen, hogy az első részben Fryderyk Chopin művei hangoztak el a jeles lengyel művésszel, de szünet után is felcsendült a nagy lengyel zeneszerző egy szép zongoraműve Liszt Ferenc szerzeményei mellett – hallottuk Hegedűs Endrétől. 

– Mit lehet tudni lengyel művészkollégájáról?

– Hogy napjaink egyik legnagyobb zongoraművésze, akivel éppen harminc éve ismerkedtem meg és azóta nem találkoztunk, de három évvel ezelőtt kinyomozta a telefonszámomat, felhívott nagy örömömre és akkor elhatároztam, hogy meghívom a Holdfény esténkre, ami most sikerült is. Még annyit kell tudni Karolról, hogy egy Chopin-játéka az űrbe is eljutott. A NASA kilőtt egy olyan űrszondát évekkel ezelőtt, amelyben elhelyezték egy időkapszulában a felvételét, ami nem kis dolog!

– Ha már az idő szóba került, milyen programban és mikor hallhatjuk, láthatjuk önt, illetve szintén művész feleségét? 

– Másnap Keszthelyen lépünk fel ugyanezzel a műsorral, augusztus 1-jén pedig este fél nyolckor „Romantikus estét” tartok a Holdfény estemen. Beethoven Holdfény szonátáját adom elő, majd Schubert, Chopin, Liszt műveit. Augusztus 22-én, kedden este „Férjek és feleségek” címmel muzsikálunk együtt a feleségemmel, illetve az amerikai Nathan Giem és Sörös Beatrix hegedűművész házaspárral. Bizonyára nagy élmény lesz mindazoknak, akik eljönnek, mert ez egy igen ritka találkozás!

(T. L.)