Ugrás a tartalomra

Helló, pincejárat! HellóPisti!

2017. július 18. kedd
A Budafoki Pincejárat zenei tehetségkutatójának egyik győztese egyre népszerűbb
Helló, pincejárat! HellóPisti!

A Budafoki Pincejáraton bemutatkozó zenekarok egyike volt a HellóPisti!, amely tavaly novemberben megnyerte a XIX. Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált Pakson, sőt, énekesük, Varga Lilla a közönségdíjat is elhozta. Az alig egyéves tatai együttes ezzel kiérdemelte, hogy részt vegyen az ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató és Gondozó sorozat kilencedik évadának országos döntőjén, amelyet októberben az NKA, a HANOSZ és a Cseh Tamás-program támogatásával a Budapest Music Expo keretében rendeznek meg Budapesten.

A könnyen megjegyezhető nevű formáció a budafoki zsűri elismerését is kivívta, és mint a verseny egyik győztese, meghívást kapott a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon való fellépésre. A HellóPisti! két tagjával a Záborszky pincében adott koncertjük alkalmával beszélgettünk.

– Frissen alakult együttesükkel azonnal jelentkeztek egy tehetségkutató versenyre. Most sem haboztak?

Varga Lilla énekes: – Szeretnénk magunkat minél többször megmutatni, ezért is álltunk három próba után a paksi színpadra. Nagyon izgultam, de a srácok azt mondták, készen állunk rá. Álmomban nem gondoltam volna, hogy megnyerjük! Azóta volt már jó néhány koncertünk, úgyhogy ide bátrabban pályáztunk, azt gondoljuk, talán biztosabb lábakon állunk. Mi azokat a tehetségkutatókat szeretjük, ahol zenekarokat keresnek, ahol valóban a tudás és az egyediség a lényeg. Arra törekszünk, hogy saját dalokat játsszunk, és magyarul énekeljünk. Ez nagyon-nagyon fontos, és nemcsak azért, mert magyarok vagyunk, hanem azért is, mert ha van egy olyan remek szövegírónk, mint Ricsi, azt ki kell használnunk.

– Mikor és hogyan születik meg egy-egy dal?

Ricsi (Varga Richárd basszusgitáros): – Többnyire a dallammal kezdem, majd a szöveggel együtt megírom az alapokat, néha gitáron, de inkább zongorán, mert nekem az kicsit könnyebb. Ott egyben hallom a harmóniát és a melódiát. Amint elkészül egy nóta, elviszem Lillának és Arcsinak (Mike Ariel szólógitáros), akik hozzáteszik a saját elképzeléseiket. Összegyűjtünk egy csokorra való dalt, majd Péterrel (Wéber Péter dobos) együtt összerakjuk. Azon dolgozunk, hogy egyedi hangzást érjünk el, olyan HellóPisti!-s produkciót nyújtsunk.

– Apropó, HellóPisti! Érdekes névválasztás.

V. L.: – Kellett egy jól megjegyezhető név, így megalakulásunkkor „átmentettük” egy korábbi formációnk nevét. Reméljük, hogy nyár végére, mire a most készülő, első HellóPisti!-album megjelenik, egyre többen meghallgatnak minket a koncerteken, és azt mondják: megérte!

(Tamás Angéla)