Ugrás a tartalomra

Helytörténeti kincsek Nagytétényben

2019. február 08. péntek
Fiatal lokálpatrióták is bekapcsolódtak a Nagytétényi Polgári Kör munkájába. Lászlóné Varga Évával a civil szervezet elnökével beszélgettünk
Helytörténeti kincsek Nagytétényben

Sok szempontból is izgalmas és mozgalmas volt a 2018-as esztendő a Nagytétényi Polgári Kör életében. Lászlóné Varga Évát, a civil szervezet elnökét kérdeztük az elmúlt évről.

– A 2018. évben fontos esemény volt márciusban a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótér átköltöztetése a Cziffra Házból a Nagytétényi út 278. alá, a régi Kosárgyár épületébe, mely méltóbb helyszín a régi tárgyak elhelyezésére – mondta el Lászlóné Varga Éva. – Több hónapon keresztül önzetlenül dolgozott a berendezésen, és a 42 lokálpatrióta által átadott tárgyak elhelyezésén Wittmann Judit és Wahl Ildikó, akik megteremtették a kiállítás alapját.
– Rengeteg esemény és program színesíti hónapról hónapra a tétényiek életét, amelyeket egy maroknyi lelkes civil álmodott meg és hoz létre. A tavalyi évben a tanfolyamok és hagyományos rendezvények mellett mi volt a legfontosabb történés a kör életében?
– Április 27-én könyvbemutatót tartottunk Dindi István: Nagytétény az 1950. évi városegyesítés után – az egykori nagyközség a főváros 22. kerületében címmel. A szerző ezen a könyvön több mint két évet dolgozott. Februárban tartottunk jótékonysági maszkabált Baranyai Márta és Kövesdi Dénes szervezésében. A bálon 500 ezer forint jött össze, amit a hároméves Márkus-Schütt Viktória nagyon költséges indiai gyógykezelésére adtunk át az édesapának.
– A Nagytétényi Polgári Kör aktív bázisa még mindig a helyi szépkorúakból tevődik össze, de egy pár éve megfigyelhető, hogy egyre több fiatal vesz részt a szervezésben. Tudatos döntés volt a bevonásuk, és milyen rendezvények köthetőek a nevükhöz?
– Igen, tudatos döntés volt, de ezt nem lehet erőltetni. Baranyai Mártinak és Mányoki Kingának összesen hat gyermekük van. Önállóan vállalták a Gyermeknap és az Adventi családi nap megszervezését már második alkalommal. De mindketten óriási részt vállalnak a Szüreti mulatságok megszervezésében is. Rajtuk kívül – kérésükre – a korosztályukhoz tartozó több kamaszkorú fiú és lány segít a rendezvények lebonyolításában.
– Milyen tervek vannak az idei évre?
– Természetesen a hagyományőrző és kulturális rendezvényeinket idén is folytatjuk. Harmincegy kiemelt rendezvényünk lesz, ezen belül fontos számunkra például a Nagytétényben élő Puskás Tibor kezdeményezésére az 1. Székely Bál, melyet április 27-én rendezünk meg. Május 26-án 10 órakor a Nagytétényi Helytörténeti Kiállítótérben előadás lesz A Vitézi Rend története címmel. Július 3-án az 1279-ben IV. László királyunk által a kun kérdés megoldására összehívott Tétényi Országgyűlés 740. évfordulójára emlékezünk. Ebből az alkalomból Németh Zsolt országgyűlési képviselő segítségével kihelyezett parlamenti bizottsági ülés lesz a Szelmann Házban. Október 19-én a felújított Nagytétényi Iparoskör zászló újraavatására és újraszentelésére kerül 
sor. (Viszkocsil Dóra)

Helytörténeti kincsek Nagytétényben

Fotó: Kocsis Zoltán