Ugrás a tartalomra

Hét évtized a Spariért

2017. augusztus 25. péntek
Nyolcvanöt éves Dávid Géza, a kajak-kenus legenda
Hét évtized a Spariért

Hét évtized a Spariért

A Lágymányosi Spari Vízisport Egyesület elnöke, de ennél jóval több: a magyar kajak-kenu világ tanítója, mestere. Dávid Géza kezei alatt aranygenerációk nőttek fel.

– Szinte hihetetlen, de 1957-ben már edzőként dolgozott, azóta is megállás nélkül az utánpótlás-nevelésnek él. Ma hányra ért haza?

– Semmi különös, ahogy szoktam. Este hatig a csónakházban vagyok, utána meg azon jár az eszem, hogy mit kell csinálni másnap, és így tovább. 17 évesen kezdtem kenuzni 1950-ben, de egy szalagszakadás miatt úgy tűnt, hamar véget ért a pályafutásom. Aztán nem így lett, mert ’57-ben a Honvéd elődjéhez, az MHS-hez hívtak edzőnek, szakosztály-alapítónak. Egy évre rá hét ifi számból ötöt már mi nyertünk.

– Ha jó számoltam, több mint 200 magyar bajnoki címet, nyolc Európa- és világbajnokságot nyertek a tanítványai, nem mellesleg öt olimpikon nőtt fel a kezei alatt.

– Meg további több ezer igazi sportember, akikre mind büszke vagyok. A kajak-kenu kitartásra, küzdeni tudásra, közösségi életre nevel. Sokszor mondják a különböző sportágak vitézei, hogy egy nagy család az egyesületük. Ránk ez hatványozottan igaz. Aki vízre száll, hamar megtanulja, mi az alázat.

– Budafokon a Kutya-villában indult minden. Már az idősebbek közül is alig emlékszik valaki minderre.

– Ott tároltuk a hajókat, jó kis étterem volt. Az egész úgy kezdődött, hogy 1961-ben hívtak a Budai Spariba szakosztályt alapítani. A volt tanácsházával, ma polgármesteri hivatallal szemben, egy feltöltött területen volt a Spari csodaszámba menő sportlétesítménye, kiváló focipályával. Ott kezdődött minden. Aztán a ’65-ös árvíz elmosta a Kutya-villát, de kis híján az álmainkat is. Nekiálltunk újra, és szépen lassan beindult a vízi élet Budafokon. 1985-ig több mint húsz csónakház épült, de mindegyiket lebontották. Átköltöztünk Dél-Budára, a Lágymányosi-öbölbe. Megint újrakezdtük. 1997-ben tűzvész pusztított. Amikor megint talpra álltunk, egy korábbi versenyzőm csináltatott egy táblát, ami most is itt van az irodámban: a „Spari volt, van és lesz”.

– A visszavonulás meg sem fordult a fejében?

– Sajnos most fején találta a szöget. 68 év után, idén szeptemberben leadom a kulcsokat, jöjjenek a fiatalok. De visszavonulni nem tudok. Kajak-kenus vízi ember maradok, amíg maradok.

(SENGEL FERENC)


Nyitókép: Öröklét a lágymányosi vízitelepen (A kép bal oldalán Szőke Attila ifjúsági Európa- és világbajnok kenus indul edzeni.) :: Fotó: Kocsis Zoltán