Ugrás a tartalomra

Hétszázezer áldozat

2017. február 24. péntek
Interaktív kiállítással, koszorúzással és táncszínházi előadással emlékezik Budafok-Tétény a kommunista diktatúrák áldozataira.
Hétszázezer áldozat

A második világháborút követően közel hétszázezer hadi- és politikai foglyot, valamint civil lakost hurcoltak el a Szovjetunióba kényszermunkára, ami akár évekig is eltarthatott a munkatáborokban. Az elhurcoltak negyede soha nem tért haza, életüket vesztették a nélkülözések, a malenkij robot, az éhezés miatt és a kivégzések során. A budafoki Piac téren február 24-én 10–13 óráig, illetve 14–17 óráig lesz látogatható a Hétszázezer című interaktív élménykiállítás, amely a Gulág Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Gulág-emlékév részeként, az önkormányzat támogatásával valósul meg.

A tárlat nem tudományos igényű történeti ismeretterjesztésre törekszik, hanem művészeti, elsősorban színházi eszközökkel kívánja elérni az emlékezet felébresztését és elmélyítését. A Kecskeméti Színjátszó Műhely olyan megtapasztalható és átélhető élményeket próbál nyújtani a Piac térre látogató érdeklődőknek, amely által a nézők fogékonyabbá válnak a munkatáborokban robotoló emberek szenvedései iránt. Az ötven méter hosszú és három méter széles, kiállítótérnek berendezett sátor hat állomása a Gulágra kerülés eseményeit, a táborokban uralkodó körülményeket, az embertelen munka nehézségeit és a szerencsés hazatérést követő itthoni fagyos légkör stációit jelenítik meg. Mindezt oly módon, hogy a nézők a színészek segítségével szinte belebújnak a deportáltak bőrébe, és ilyen szerepben járják végig a rendhagyó kiállítást. A huszonöt perces interaktív tárlatlátogatáson összesen tizenkét, tízfős csoport vehet részt a nap folyamán.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a kerület polgáraival közös megemlékezést és koszorúzást február 24-én 17 órai kezdettel tartja Budafok-Tétény önkormányzata a Városháza Záborszky Nándor Termében, valamint az 1956-os emlékműnél. A rendezvényen Karsay Ferenc polgármester beszédét követően Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke emlékezik az áldozatokra. A műsorban közreműködik Dizseri András énekes, rádióriporter és Sebes Gábor önkormányzati képviselő. A rendezvény zárásaként koszorúzás lesz az 1956-os emlékműnél.

A programsorozat 25-én az este hét órakor kezdődő táncszínházi produkcióval fejeződik be a Klauzál Házban, ahol a Duna Művészegyüttes táncosai bemutatják a Memento című előadást. A magyar néptánc elemeiből táplálkozó, modern, kortárs táncelőadás egyfajta állapotrajz, amely a fogvatartottak belső világát tárja a néző elé.

(Tamás Angéla)

Gulág-emléktúra a Klauzál Házban - Promontor Televízió: