Ugrás a tartalomra

Hírnök a lovagok között

2016. szeptember 20. kedd
Idén Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Zenekar karmesterét választották a Chevalier Törley Pezsgőrend hírnökévé és ütötték pezsgőlovaggá a színpadon
Hírnök a lovagok között

A Promontorium Borlovagrend ötszáz éves legendájának ismertetése után vette kezdetét az idei borlovagavatás a Törley Pezsgőpincészet árkádos udvarán.

Két borászt hívott a színpadra Garbóci László ceremóniamester: Plutzer Mariannt és Rónafalvi Gergelyt. Fanfárok és dobpergés kísértében kellett elméleti és gyakorlati feladatokat megoldaniuk a jelölteknek. Mariannak Promontor szőlőkultúráját kellett ismertetnie, majd három bor közül kellett kiválasztania a rend óvörös borát. Gergelynek Promontor régi szőlőfajtáit kellett felsorolnia, majd a dekantálás folyamatát kellett bemutatnia. A jelölteket a sikeres próbatételt követő eskü elmondása után a kancellár a borlovagrend tagjaivá avatta. A ceremónia végén a lovagok átadták az oklevelet, az érmet és a zászlósbort.

A borlovagavatás után a Chevalier Törley Pezsgőrend avatása következett. Quirin Károly ceremóniamester irányításával elsőként Vállai Béla, az Ikon Debrecen sommelier-je mutatta be mesterségbeli tudását, majd Krasznai András, a Pesti Vigadó étterem szakmai igazgatója bizonyította alkalmasságát. Végül a Budafokon élő Bitai Gergely, a Baraka étterem sommelier-je lépett színpadra és végezte el a pezsgőkészítés utolsó műveletét, a degorzsálást. A feladatok tökéletes végrehajtása után mind a hárman felesküdtek a pezsgőkészítés titkára rábukkanó szerzetesre, Dom Pérignonra, amit a diploma, a medál és díszpalack átvétele, valamint a lovaggá ütés követett. Az avatási ceremóniákat a Szt. Kristóf Régizene Együttes muzsikája zárta.

Idén Hollerung Gábort, a Budafoki Dohnányi Zenekar karmesterét választották a Chevalier Törley hírnökévé. Őt vasárnap ütötték lovaggá a Pezsgő téren.

(Viszkocsil Dóra)