Ugrás a tartalomra

„Hiszünk a családok erejében”

2019. szeptember 27. péntek
Varga Judit: Célzott támogatásokhoz jutnak az önkormányzatok
„Hiszünk a családok erejében”

Varga Judit igazságügyi miniszter látogatott el szeptember 18-án a BMTE-pályára. Karsay Ferenc polgármester és Soós János, a BMTE elnöke fogadta és vezette körbe a miniszter asszonyt a sporttelepen. A létesítmény megtekintése közben Varga Judit beszélgetett az utánpótláscsapat néhány tagjával, miközben focizott is egy kicsit a srácokkal.

– Sporttagozatos iskolába járt, és versenyszerűen kosárlabdázott, majd Brüsszelben egy focicsapatban is játszott. Milyen volt most ismét pályára lépni, és mennyi ideje van rendszeresen sportolni?

– Gyermekkori emlékeimet idézi ez a pálya és az itt uralkodó hangulat, hiszen én is a délutánjaimat mindig egy atlétikapályán töltöttem Diósgyőrben. Ez a szeretet és ez a kisvárosias hangulat a szülővárosomat juttatja eszembe. Most is próbálok a sportra figyelni, igaz, nehéz három fiúgyermek mellett. Mostanában inkább a bicikli után futok és hétvégenként rugdosom velük a labdát, de igyekszem heti rendszerességgel újra beiktatni valami sportolást az életembe.

– Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkári posztja után a tavalyi évben Magyarország igazságügyi miniszterévé nevezték ki. Hogy érzi magát nőként ebben a pozícióban?

– Nagyon jól érzem magam nőként itt, gyermekkoromban is nagyon sok fiú barátom volt, általában iskola után a grundon rúgtuk a labdát. Teljesen természetes közeg számomra, úgy érzem, a politikában is nagyon jó, ha színesítjük a palettát, hiszen a társadalom fele nőkből áll, nem árt, hogyha a nők is tudnak ilyen ügyekkel foglalkozni. Szerintem az, hogy ki hogyan végzi a munkáját, teljesen független attól, hogy egyessel vagy kettessel kezdődik a személyi száma.

– Hogyan látja a családok helyzetét most hazánkban?

– Mi a családokban hiszünk, a családok erejében, ezért nagyon sok támogatást kapnak ma a fiatalok, hogy ezt a „kalandot” merjék vállalni. Saját tapasztalatból tudom, hogy ez sok lemondással is jár, de megéri, hiszen ez adja az élet értelmét.

– Ön szerint javult az önkormányzatok pénzügyi helyzete az utóbbi években?

– Én azt látom, hogy míg az előző szocialista kormányok eladósították az önkormányzatokat, mára már 180 fokos fordulatot vett az önkormányzati politika és sok támogatási konstrukció van. Egyrészt kikerültek az adósságcsapdából, másrészt célzott támogatásokkal tudják fejleszteni az önkormányzatokat.

– A Sziget Fesztivál európai uniós pontján érdekes előadást tartott a fiataloknak, miről szólt ez?

– Korunk egyik jelensége, hogy egyre többen a virtuális térben élik hétköznapjaikat, korábban a véleménynyilvánítás szabadságának a szimbóluma volt a virtuális tér. Azt látjuk, hogy az óriások egyre többet avatkoznak bele ebbe, és nem tudjuk, hogy adatainkkal mit kezdenek, milyen alapon cenzúrázzák a véleményeket. Szerintem ez megér egy jogi környezetelemzést, erre létre fogunk hozni az Igazságügyi Minisztériumban egy munkacsoportot is.

(Viszkocsil Dóra)