Ugrás a tartalomra

Hűs fröccsök és vérpezsdítő zene a Pincejáraton

2017. július 17. hétfő
Harmadik alkalommal indult el a Budafoki Pincejárat, az állomáshelyeken ezúttal egy zenei tehetségkutató verseny résztvevőit is meghallgathattuk
Hűs fröccsök és vérpezsdítő zene a Pincejáraton

Hogy miért jó egy borospincében? Többek között azért, mert nyáron hűvösebb, télen meg melegebb a hőmérséklete, mint odakint, az átmeneti időszakokban pedig éppen olyan az idő, mint a gádoron túl, csak éppen nem ázunk meg az esőben. No persze számos más előnye is van egy ilyen helynek, például jó esetben tele van derűs hangulatot adó borokkal és pezsgőkkel, mint Budafokon. A kerület ráadásul május óta buszjáratokat is indít, hogy megismertesse az országban egyedülálló pincerendszerét, ahol mintegy száz kilométernyi működő pince van a hegy belsejében, és ezekben vendégváró helyek is találhatók.

A Budafoki Pincejárat szervezőinek köszönhetően tíz helyen, egymást váltva várják minden hónap első szombatján a látogatókat a nyitott pincék, amelyekben kulturális programokkal is kísérik a borkóstolást és az egyéb gasztronómiai élvezeteket. Júliusban harmadik alkalommal indult el a pincejárat Budafokra, hogy bemutassa a kerület izgalmas föld alatti világát. A helyszínekre látogatók ez alkalommal egy zenei tehetségkutatóba is belekóstolhattak.

A hangulatos, macskaköves budafoki utcák ismét várták azokat, akik szívesen kiszakadtak a hétköznapokból, hogy egy borospincében vagy egy szőlőlugasban hűsöljenek, és finom borokat kortyoljanak. A zenei aláfestést egy könnyűzenei tehetségkutató verseny fellépőinek köszönhettük – ízléstől függően választhattunk jazzt, swinget, rockabillyt vagy akár rapet is. A fellépőket háromtagú szakmai zsűri értékelte, de a közönség szavazatait is beleszámították a végső döntésbe. A legjobbnak kikiáltott zenei tehetség lehetőséget kap, hogy nagyközönség előtt is megmutassa magát a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A közönségdíjas csapattal pedig egy következő pincejárat alkalmával találkozhatunk ismét.

A közönségdíjat az Antal Gábor Trió, a Borváros különdíját – Békési Imre felajánlásával – az Amberjack zenekar kapta.

A produkciók magas színvonalát mutatja, hogy a zsűri megosztott első helyet adott ki, a két győztes a HelloPisti! és a Ruby Harlem zenekar lett.

A júliusi Pincejárat állomáshelyein a koncerteken kívül tárlatvezetéssel, borkóstolókkal és harapnivalókkal várták a látogatókat. A következő pincejárat augusztus első szombatján indul, a részleteket elolvashatják a Pincejarat.hu oldalon.

Ismét találkozott a bor és a kultúra Budafok-Tétény pincéiben a Budafoki Pincejáraton. A finom nedűk kóstolása mellett a Lics pincében Juhász Anikó, Sulyok Ádám és Bogdányi Roland gitárkoncertjeit, a Seybold-Garab pincében tangóharmonika-muzsikát hallgathattak az érdeklődők, ám a nap legérdekesebb eseménye kétségkívül a zenei tehetségkutató versenyen induló együttesek fellépése volt.

Ezen a napon tizenkilenc pályázó zenekar közül tizenhárom adott egy-egy húszperces koncertet a hangulatos helyszíneken. A Törley Pezsgőpincészet átriumában saját szerzeményeivel varázsolta el a közönséget a Ruby Harlem formáció, míg a tavaly megalakult Catsby elsősorban a múlt század első felében kedvelt muzsika átdolgozásait játszotta elektro swing stílusban.

A Magdolna Borklubban nagy sikert aratott az Antal Gábor (zongora), Szentgallay György (basszusgitár) és Fekecs Ákos (dobok) alkotta Antal Gábor Trió. A többnyire saját szerzeményeit játszó jazzformáció a népszerű Rózsaszín párduc sajátos feldolgozásával zárta húszperces műsorát. Őket a Gabo Acoustique duó, majd akusztikus gitárjátékával Kovács Balázs követte a családias hangulatú pince színpadán.

A Katona Borházban is bemutatkozhatott a tehetségkutató verseny három zenekara: a rock and rollt játszó Leonardi Pickup Trio, a Boys from the cellar rockabilly zenekar és a dinamikai határokat feszegető Drywing formáció.

A Záborszky pincében az egyedi hangzásra törekvő HellóPisti!, a pop-rock stílusban játszó The Long Way és az Amberjack, vagyis a sárgafarkú fattyúmakréla lépett fel, míg a Borköltők Társasága Étteremben a vacsora és a borozgatás mellett a kerületi 22raplife rapduó nyomta a szöveget, és egy budapesti rockbanda, a The Keplers zenélt.

Az egész napon át tartó koncertsorozaton lázasan dolgoztak a zsűritagok. A zenekarok értékelésénél a kerületi önkormányzat kabinetvezetője, Gadácsi Miklós elsősorban az ősz eleji borfesztivál szempontjait vette figyelembe, míg Magyar László gitártanár, a Klauzál Gitár Band vezetője és Puskás Csaba trombitás, a Budafok Big Band művészeti vezetője arra összpontosítottak, hogy az előadók milyen energiákat közvetítenek a hallgatóság felé, melyik banda mennyire tudja elvarázsolni a közönségét.

Magyar László szerint, aki nagy élvezettel hallgatta a fiatalok játékát, fellépés és fellépés között nem lehet különbség. Három embernek vagy több ezernek is ugyanolyan jól és magával ragadóan kell játszani, mert tapasztalata alapján állítja, soha nem lehet tudni, mikor, hol és ki figyel fel egy-egy előadóra. Puskás Csaba más szemszögből is izgalmasnak találta a versenyt. Úgy gondolja, ha fúvósok is játszanak egy zenekarban, az már feltételez némi igényességet is. Abban azonban mindhárman egyetértettek, hogy a fiatal tehetségek között „régi motorosok” is feltűntek a színvonalas tehetségkutató versenyen.

A zsűri a HellóPisti! zenekart és a Ruby Harlem formációt ítélte a legjobbnak, így ez a két együttes játszik majd szeptember első hétvégéjén a 28. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A közönségdíjat az Antal Gábor Trió érdemelte ki, így ők a következő pincejáraton is muzsikálnak, a Békési Imre által felajánlott Borváros különdíjat pedig az Amberjack zenekar kapta.

(Tamás Angéla)


Az augusztus 5-i pincejáratról itt olvashat.

A Promontor TV összeállítása az eseményről: