Ugrás a tartalomra

Huszadik alkalommal is telt házas volt a Csángó bál

2016. február 07. vasárnap
A bál meghívott vendége volt Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, Karsay Ferenc polgármester és Szepesfalvy Anna alpolgármester is
Huszadik alkalommal is telt házas volt a Csángó bál

A Csángó bál a nemzeti összetartozás kulturális kifejeződése, a csángók művészete nemcsak minket, magyarokat gazdagít, hanem egész Európát – emelte ki Trócsányi László igazságügyi miniszter a XX. Csángó Bálon, a Syma csarnokban. A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. A miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta a csángók kivételes helytállását és hűségét, magyarságuk megőrzését, és kitért arra, hogy a csángók különlegességek hordozói. Néhány évtizede Magyarországon még kevesen és keveset tudtak létezésükről, a nagyvilágban pedig jóformán semmit. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség által szervezett bálon Visszapillantás mottó alatt színpadra léptek idős hagyományőrzők, fiatalok és gyerekek Pusztinából, Magyarfaluból, Forrófalvából, Klézséről, Somoskáról, Trunkból, Gyimesből, Setétpatakáról, Hétfaluból. A színpadi műsorhoz a hagyományoknak megfelelően több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok kapcsolódtak.

Úgy gondolom, hogy a 20. évforduló kiváló alkalom arra, hogy egy kicsit megálljunk és elgondolkozzunk, hogy mit is értünk el – nyilatkozta a Városházi Híradónak Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, a Csángó Bál rendezvénysorozat egyik elindítója, fő szervezője. Mint fogalmazott: most már vannak komoly eredményei is a folyamatnak, egyre nagyobb figyelem övezi a csángókat, egyre több anyagi és erkölcsi támogatást kapnak. A politikus a legfontosabbnak nevezte a csángók esetében az oktatási programot, mert a csángóknál nincs magyar oktatás az állami iskolákban,1955-ben minden magyar iskolát megszüntettek.

– Az első Orbán-kormány idején, 2000-ben sikerült újraindítanunk a magyar nyelv oktatását. Tizenhat év elteltével ma már folyamatosan kétezer gyereknek, több mint 30 iskolában, néhol a tanrenden belül, néhol azon kívül, de zajlik a magyar nyelv és kultúra oktatása. Ennek pedig az az eredménye, hogy hál’ Istennek lassan, de biztosan önálló, saját értelmiségi réteggel kezd rendelkezni a csángó magyarság – emlékeztetett Németh Zsolt. Hozzátette: ez rendkívül fontos feltétele a megmaradásnak.

A Csángó bál fővédnöke már évek óta a mindenkori köztársasági elnök. Kezdetben Mádl Ferenc, majd Sólyom László, és most Áder János folytatja ezt a nagyon nemes hagyományt. – Rendkívül büszkék vagyunk erre, illetve arra is, hogy idén Trócsányi László igazságügyi miniszter mondta a megnyitóbeszédet – mondta a Városházi Híradónak a külügyi bizottság elnöke. A politikus reményét fejezte ki, hogy ez a legfelsőbb szintű politikai támogatás nemcsak a bálnak, hanem az egész ügynek szól.

A csángó ügy előmozdításához, a földrajzilag legtávolabb élő magyar nemzeti közösség megmaradásához, megerősítéséhez  Budafok-Tétény önkormányzata is hozzájárult. A bálon meghívott vendégként részt vett Karsay Ferenc polgármester, Szabolcs Attila, a kerület országgyűlési képviselője és az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, valamint Szepesfalvy Anna alpolgármester is. (S. L.)