Ugrás a tartalomra

Idén is elindul a Budafoki Pincejárat

2018. március 05. hétfő
Európában egyedülálló pincerendszer várja a látogatókat 2018 márciusától minden hónap első szombatján, gazdag kulturális programkínálattal, gasztronómiai élményekkel, amely egyben tökéletes randihelyszín is minden korosztály számára.
Idén is elindul a Budafoki Pincejárat

„A 2017 májusában indult Budafoki Pincejárat program nagy népszerűségnek örvend mind a helyi lakosság, mind a turisták körében, ezért nem volt kérdés, hogy 2018-ban is folytatni fogjuk, megújult tartalommal, folyamatosan bővülő helyszín- és programkínálattal.” – mondta Karsay Ferenc polgármester a március 3-ai sajtótájékoztatón a Seybold-Garab Pincében.

„És hogy miért is nevezhetjük Budafok-Tétényt Budapest Bornegyedének? Közel 100 km hosszú, Európában egyedülálló pincerendszerével az egykori Osztrák-Magyar Monarchia borkereskedelmi központja. Minden hazai bortermelő vidék borát palackozzák itt. A „Szőlő- és Bor Városa” nemzetközi cím tulajdonosa is kerületünk, ahol az ország első borászati szakközépiskolája is található.” – hangsúlyozta Karsay Ferenc.

Újdonság, hogy a Budafoki Pincejárat buszok idén már félóránként közlekednek. A Blaha Lujza téri parkolóból indulnak, így az egyes helyszínek Budapest belvárosából is könnyen megközelíthetőek.

„A pincészetek mellett immár négy étterem is csatlakozott a programhoz, valamint tavasztól a Barlanglakás Emlékmúzeum is látogatható lesz, így érdemes több alkalommal is eljönni Budafokra. Idén bemutatkozási lehetőséget kapnak a kerületben élő nemzetiségek (sváb, bolgár, görög, roma), és a Budafoki Dohnányi Zenekar zenészei is fel fognak lépni a pincékben. Úgy gondoljuk, hogy a Budafoki Pincevilág tökéletes ismerkedési és randihelyszín közel a belvároshoz, ezért arra számítunk, hogy mind a párkeresők, mind a párok felfedezik maguknak.” – emelte ki Deutsch Anita, a projekt művészeti vezetője.

A Budapest Bornegyede – Budafoki Pincejárat program egyben motorja is a kerületi fejlesztéseknek, mutatott rá beszédében Németh Zsolt országgyűlési képviselő:

„Már megkezdődött a vasútvonal felújítása. Korszerűbb, kényelmesebb, gyorsabb szerelvényekkel közlekedhetünk majd. Régóta tervezzük a hajókikötőt is Budafokon. Budafok-Tétényben még érintetlen Duna-part van, amelyet meg kell nyitni a pihenni, kikapcsolódni vágyó közönség előtt. A vasút korszerűsítésével és a romantikus hajózással Budafok közelebb kerül a belvároshoz, Budapest Bornegyede elérhetőbb lesz. Olyan turisztikai attrakció készül Budafokon a Kárpát-medencei Borközponttal, ami az egész Kárpát-medence hagyományos borászatát mutathatja be. Budapest nem csak a romkocsmákkal meg a bulinegyeddel, hanem annál sokkal színvonalasabb borgasztronómiai élménnyel is felkerülhet a turisztikai térképre. Tekintettel arra, hogy a kormány is támogatta a II. Kárpát-medencei Borszerződés aláírását, ez új perspektívákat nyit meg, a kárpát-medencei borászok együttműködése előtt is.”

Márciustól decemberig minden hónap első szombatján, 13.30-tól este 20.30-ig félóránként indulnak a buszok a Blaha Lujza téri parkolóból a Budafoki Pincevilágba. A belvárosban a Ferenciek terén és a Szent Gellért térnél is fel lehet szállni.

A napijegy ára online 1000.- Ft, a buszon 1200.- Ft, ami korlátlan számú utazásra jogosít a belváros és a budafoki pincevilág között közlekedő körjáraton, és kedvezményes belépést biztosít az egyes helyszínekre. A kedvezményeket a kerületi lakcímkártyával érkezők idén is igénybe vehetik.

További információ a programokról és a menetrendről: www.pincejarat.hu

Fotó: Kocsis Zoltán