Ugrás a tartalomra

Idén megszépül a rendőrkapitányság épülete

2016. február 12. péntek
Számos területen az országos- és a fővárosi átlag felettiek a XXII. kerületi rendőrség eredményességi mutatói
Idén megszépül a rendőrkapitányság épülete

Évértékelő állománygyűlést tartottak február 11-én, csütörtökön a XXII. kerületi Rendőrkapitányság dísztermében. Itt jelentették be azt is, hogy idén felújítják a kapitányság épületét.

A tanácskozáson részt vett Meichl Géza rendőr dandártábornok, az önkormányzat részéről pedig Dr. Patócs Andrea a Humánszolgáltatási Iroda vezetője és Németh Zoltán alpolgármester. Dr. Bató András rendőrkapitány megköszönte az önkormányzati vezetőknek a részvételt az állománygyűlésen és kiválónak nevezte az együttműködést,  melynek része a közterület felügyelőkkel nemrég bevezetett közös járőrözés. A rendőrkapitány összefoglaló beszédét köszönetnyilvánítással és a tavalyi év rendkívüli eseményeinek részletezésével kezdte. Úgy fogalmazott, mindenki előtt ismeretes, hogy a migráció olyan feladat elé állította a rendfenntartó szerveket, amelyre korábban nem volt példa. A rendkívüli helyzetek rendkívüli intézkedéseket igényelnek, a rendőrség összevonta erőit, eszközeit. Szólt arról is, hogy több közvéleménykutatás, felmérés igazolja, hogy a rendőrség jogszerűen, szakszerűen, humánusan vezette be és hajtotta végre az intézkedéseit. A kerületi rendőrkapitányság személyi állománya is részt vett több központi berendelésen, volt olyan kollégám, aki hónapokon keresztül a határ mentén teljesített szolgálatot – mondta a rendőrkapitány. A másik rendkívüli helyzet a július 8-án bekövetkezett szélsőséges időjárás miatt alakult ki. Ez esetben élet- és vagyonmentési feladatokat láttak el sikeresen a kerületi rendőrök a társhatóságokkal közösen.

Elhangzott még, hogy miközben 2015-ben országos és fővárosi szinten nőtt a közlekedési balesetek száma, addig ez a  kerületünkben fordított tendenciát mutatott. Az elkövetett bűncselekmények adatait elemezve megállapítható, hogy az összes regisztrált bűncselekmény száma a 2014-es évi 1820-ról tavaly 1452-re csökkent, és az általános nyomozás-eredményességi mutató is 28,9 %-ról 46,1%-ra javult. Az elkövetett bűncselekmények nagyobb része vagyon elleni bűncselekmény, ezen belül is a lopások voltak a leggyakoribbak. 2014-ben 965 ilyen esetet regisztráltak, 2015-ben 623-at. Kerületünk döntően családi házas jellegére tekintettel, a kapitányság kiemelten kezeli a lakásbetörések számadatait, ezek száma a két évvel ezelőtti 314-ről tavaly visszaesett 178-ra. A KSH adatai szerint kerületünkben mintegy 20 ezer lakóingatlan van. Mind a lopások, mind a betöréses lopások nyomozás-eredményességi mutatójában javult a rendőrség eredményessége a korábbi évhez képest. Az évértékelő beszámolót követően Meichl Géza rendőr dandártábornok, főkapitány-helyettes megköszönte és méltatta a kerületi rendőrök által elért eredményeket és ígéretet tett arra, hogy idén felújítják a rendőrkapitányság épületét.