Ugrás a tartalomra

Időutazás a Leányka Tagbölcsődében

2016. június 30. csütörtök
A negyvenéves intézményben megjelentek az egykori bölcsődések is
Időutazás a Leányka Tagbölcsődében

Idén ünnepli 40. születésnapját a Leányka Tagbölcsőde. Az alkalomból megrendezett nagyszabású ünnepségre régi dolgozók, intézményvezetők és ma már felnőtté vált egykori bölcsődések is elmentek. A megnyitón Szepesfalvy Anna alpolgármester mondott beszédet. A műsor Ádám Szabina kisgyermeknevelő népdalcsokrával kezdődött.

Csepeliné Faragó-Tóth Gabriella, az Egyesített Bölcsőde intézményvezetője nagy örömmel köszöntötte a régi dolgozókat. A kerek születésnap alkalmából az intézmény egyik csoportszobája időutazáson ment át. A helyiségben a 40 évvel ezelőtti bútorok, játékok, ruhák, fényképek és használati eszközök voltak. A látogatók döbbenten nézték a régi tárgyakat és kezdtek el mesélni az akkori időkről. Kochné Orosz Anikó 20 évig volt a Leányka Tagbölcsőde vezetője, ő idézte fel az elmúlt négy évtized legfontosabb eseményeit. A mesélés közben korabeli filmkockák peregtek a bölcsőde múltjáról és jelenéről. Szó esett a korai fejlesztés kezdeti tapasztalatairól, melyben dr. Csiky Erzsébet pszichológus nyújtott segítséget a kisgyermeknevelőknek és a szülőknek. Újdonság volt a játszócsoport elindítása is, amely egy új szolgáltatás volt a bölcsődében. Ebben az időszakban lehettek először a szülők együtt a gyerekekkel az intézményben, és a dolgozók irányításával játszhattak a bölcsődében. Czeglédi Ákosné, az intézmény első vezetője tud a legtöbbet az elmúlt 40 év történéseiről. Az ünnepség után felidézte Györgyné Oszvald Máriával a legszebb pillanatokat. Mindketten fiatal pályakezdőként kezdtek el dolgozni az akkor alakuló intézményben.
– 1976. február 2-án nyitott a bölcsőde, az akkori lakótelepi beruházások eredményeként, hiszen nagyon sok kisgyermekes család költözött a kerületbe. Megépült a száz férőhelyes Leányka bölcsőde, 38 dolgozóval kezdték meg a munkát. Az intézményben több szervezeti átalakulás is történt. 1976-ban a Fővárosi Tanács hozott egy rendeletet, amelynek értelmében a kerületi egészségügyi és szociális intézmények egy intézményként működnek tovább. 1977 nyarán megalakult az Egyesített Bölcsőde. Egy kézbe került a nyolc intézmény irányítása, akkoriban 400 férőhely volt a kerületben. A csúcsidőszakban, 1982-ben 515 bölcsődés járt az intézményekbe, a 90-es években csökkentő tendencia következett, és 1997-re csökkent a bölcsődék száma is. Jelenleg 346 férőhelyet biztosít a négy bölcsőde – idézte fel a régmúltat az intézmény első vezetője. A műsor végén a bölcsőde eddigi vezetőit és Végh Ibolya kisgyermeknevelőt köszöntötték, aki tavaly ment nyugdíjba, 40 évnyi bölcsődei munka után. A tűzijátékos szülinapi tortát felszeletelték az ünneplők, majd hosszas beszélgetés kezdődött a régi időkről. (Viszkocsil Dóra)