Ugrás a tartalomra

Ifjú tehetségek muzsikája

2017. október 22. vasárnap
Budafok-Tétény művészeti ösztöndíjasai adnak ingyenes koncertet a Cziffra Központban
Ifjú tehetségek muzsikája

Ifjú tehetségek muzsikája

Budafok-Tétény művészeti ösztöndíjasai adnak ingyenes koncertet október 26-án, 19 órától a Cziffra Központban. A koncerten Szuromi Borbála hegedűn, Janca Dániel ütőhangszereken és Emszt András zeneszerző, zongorán játszik. Az előadáson elhangzik J. S. Bach É-dúr partita szólóhegedűre BWV 1006 / Loure és Gigue | című műve, Emszt András: Urban birds című szerzeménye, J. S. Bach: C-dúr szonáta szólóhegedűre BWV 1005 / Largo vibrafon átirata, Emszt András: Three days around my head című alkotása és Emmanuel Séjourné: Vibrafonversenyének első tétele is. A műsor második felében meghallgathatják a vendégek J. Brahms: Scherzo, és Emszt András: Trio concertante című művét.
 
Szuromi Borbála, 6 évesen kezdett hegedülni, első tanára Szászné Réger Judit volt, majd 13 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzőjébe. Később a Vienna Konservatoriumban szerzett hegedű és magánének szakos tanári diplomát. A 2016/17-es tanévtől a genfi zeneművészeti főiskola mesterszakos hallgatója.
 
Janca Dániel dolgozott Steve Reich-al, David Langgel, Eötvös Péterrel, játszott a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Concerto Budapesttel és az Amadinda Ütőegyüttessel. A Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar tagja. Fellépett a New Yorki Carnegie Hallban, a bázeli Stadtcasinóban, a bécsi Konzerthausban, a pekingi National Center for Performing Arts-ban, valamint a világ vezető ütőhangszeres fesztiválján, a Percussive Arts Society International Conventionön (PASIC) San Antonióban (USA). Fischer Annie-ösztöndíjasként és a Budafoki Önkormányzat Művészeti Ösztöndíjasaként a 2017/18-as évadtól kezdve önálló szóló- és kamaraprogramjaival is rendszeresen hallható, zenekari játékosként pedig évek óta állandó közreműködő a hazai koncertélet jelentős helyszínein. A Zeneakadémián tanult klasszikus ütőhangszereket és jazzt, ezzel párhuzamosan mesterkurzusokon vett részt az USA-ban és Horvátországban, valamint Olaszországban a Fermói Nemzetközi Ütőhangszeres Verseny egyik nyertese volt.
 
Emszt András zenei tanulmányait a budafoki Nádasdy Kálmán Zeneiskolában kezdte. 2009 és 2017 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójaként zeneszerzés BA, zeneszerzés MA és zeneszerzés-tanári diplomát szerzett kitüntetéssel, Vajda János növendékeként. 2016-ban Erasmus-ösztöndíjasként a ljubljanai Zeneakadémián képezte tovább magát. Előadóművészként és zeneszerzőként egyaránt keresett, műveit több budapesti fesztiválon, koncerten és külföldön is műsorra tűzték. (VH)