Ugrás a tartalomra

Indul a szüret a Törleynél

2016. augusztus 26. péntek
Videóban mutatja meg a Törley a szüret kezdetét
Indul a szüret a Törleynél

Egy borászat életében a szüret az év legfontosabb időszaka. Minden azon áll vagy bukik, milyen minőségű alapanyag kerül be a pincébe. A Törley Pezsgőpincészet a héten kezdte el szedni Etyeken az irsai olivért. Videójukban azt is megmutatják, hogyan.

A szüret kezdésének legfontosabb momentuma, hogy érett legyen a szőlő. Laczkó Gábor, a Törley Pezsgőpincészet főborásza az elmúlt hetek próbaszüreteit és méréseit követően úgy döntött, augusztus negyedik hetének elején jött el az a pillanat, amikor el lehet kezdeni szedni a legelső szőlőfajtát, a korai érésű irsai olivért.

Laczkó Gábor elmondta, az irsai olivér szüretét követően a szüreti munkálatok egy hétig állni fognak, hogy bevárják a többi fajtát, mint például az olaszrizlinget, a muskotályt, a sauvignon blanc-t vagy a rajnai rizlinget. “Amint ezek beértek, nincs megállás” – mondja a borász.

A Törley Pezsgőpincészet főborásza mesélt arról is, mi kellene egy jó évjárathoz. “Drukkoljon mindenki, hogy ilyen jó maradjon az időjárás, mert sok csapadékot már egyik szőlőfajta sem visel el.” Laczkó Gábor szerint az lenne az ideális, ha mostantól kezdve három-négy héten keresztül egy picit szelesek, de alapvetően melegek lennének a napok. “Hiába gondolja azt az ember, hogy sokat tud borászatról, szőlészetről, ha az időjárás nem kegyes hozzánk, túl sokat nem érünk a tudásunkkal.”

További részletek:
www.torley.hu
www.facebook.com/torleypezsgo
www.facebook.com/Torleygyujtemeny