Ugrás a tartalomra

Iskolakezdés együtt

2018. szeptember 07. péntek
A közös esélyteremtésért dolgozik a kerületi központtal rendelkező Ökumenikus Segélyszervezet
Iskolakezdés együtt

Második alkalommal nyitotta meg kapuit a borfesztivál résztvevői előtt az Ökumenikus Segélyszervezet Kossuth Lajos utcában működő adminisztratív központja, hogy az udvarába betérők a sajtok, valamint borok kóstolása mellett képet alkothassanak arról, hogyan tudnak segíteni a bajbajutottakon és a nélkülözőkön a szervezet közvetítésével. Gáncs Kristóf kommunikációs igazgatóval (képünkön) a zömében protestáns egyházak összefogásával 1991-ben létrejött Ökumenikus Segélyszervezetről beszélgettünk a budafoki központban.

Iskolakezdés együtt

– Ma már több mint háromszáz szakember, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek alkotják a közösségüket. Mire törekszenek?
– Célunk ételt adni az éhezőknek, otthont az otthontalanoknak és esélyt az esélyteleneknek Magyarországon és a határon túl, mindezt átláthatóan és különbségtétel nélkül. Kastélyosdombón a sajtüzem gondolata is ennek jegyében született meg. Az ott működő átmeneti otthonunkban egy-másfél évig lakó családok elsajátítják a háztáji gazdasághoz szükséges ismereteket, így, amikor önálló otthonba költöznek, a kapott „kezdőkészlettel” már megalapozhatják független életüket. Hisszük, hogy csak úgy segíthetünk, ha a bajbajutottaknak valódi esélyt kínálunk a továbblépéshez, ha az átmeneti segítséget kézzelfogható kitörési lehetőség követi.
– Kiknek nyújtanak segítséget?
– Átmeneti otthonainkban a nehéz sorsú családoknak, a titkos menedékházban és krízisközpontjainkban a bántalmazás áldozatainak biztosítunk lakhatást. Budapesten, Debrecenben és Gyulán több mint ezer fedélnélkülinek nyújtunk rendszeres segítséget nappali vagy esetenként éjszakai ellátás keretében, a szenvedélybetegeket az ország öt pontján fogadjuk, a rászoruló gyermekek fejlesztését, felzárkóztatását pedig a Kapaszkodó programon belül végezzük tíz helyszínen. Ezeken kívül a katasztrófák károsultjait is támogatjuk az országban és országon kívül egyaránt. 
– Hogyan találják meg a segélyszervezetet a segítséget kérők, illetve azok, akik támogatnák a szervezet munkáját?
– Budafokon a hazai és nemzetközi munka szakmai irányítása zajlik, az egyéni segélykérésekkel az Országos Segélyközpont foglalkozik, amelytől a segelykozpont@segelyszervezet.hu e-mail címen vagy a +36-1/289-0056-os telefonszámon lehet segítséget kérni. Az Ökumenikus Segélyszervezetet támogatni a 250 forintért hívható 1353-as adományvonalon, a www.segelyszervezet.hu honlapon online, illetve postai csekken befizetéssel vagy átutalással a 11705008-20464565-ös számlaszámon lehet. Az első becsengetésig az Iskolakezdés együtt! címmel kampányolunk, adventkor karácsonyi gyűjtést rendezünk, májusban pedig a Felhőtlen gyermekkor című programunk fut. A fő cél azonban nem a jótékonykodás, hanem a tényleges esélyteremtés – hosszú távon.
(Tamás Angéla)