Ugrás a tartalomra

Jó itt élni, mert nálunk „mindenki fontos!”

2018. február 12. hétfő
Németh Zsolt: A szoros együttműködés a civil szféra, a helyi vállalkozások és az önkormányzat között garanciája a további fejlődésnek Budafok-Tétényben
Jó itt élni, mert nálunk „mindenki fontos!”

Jó itt élni, mert nálunk „mindenki fontos!”– Idén rendkívüli testületi üléssel kezdődött az év a budafok-tétényi önkormányzatnál. A képviselő-testület határozatban állt ki a Soros-tervet elutasító országgyűlési határozat mellett. A vitában a DK, az LMP és a szocialisták képviselői azt állították, hogy az előterjesztő Karsay Ferenc polgármester (Fidesz) nem létező problémával riogatja a lakosságot. Önnek mi a véleménye? 

– Ezen a „nem létező” problémán Európa jövője áll vagy bukik. Egyes nemzetközi erőközpontok láthatóan elhatározták, hogy lebontják a nemzetállamokat, mert a globális üzlet és befolyásolás útjában állnak. A nemzeti sajátosságoktól, kultúrájától, nyelvétől és történelmétől megfosztott egynemű massza fogyasztóként és munkaerőként is sokkal könnyebben kezelhető lenne. Soros György – akinek voltak érdemei a rendszerváltozás során – ennek a törekvésnek a legjobban látható megszemélyesítője, de messze nemcsak róla van szó, hanem az Európai Unió senki által meg nem választott bürokratáiról is. Európa csendes többsége mindennek egyelőre ellenáll. Magyarország az egyetlen ország, ahol megkérdezték a lakosokat, akarják-e ezt a jövőt. A válaszolók hatalmas többsége egyértelműen nemet mondott. Ez minden választott országos és helyi vezetőt kötelez.

– Ön közismerten több évtizede foglalkozik a határon túli magyarság helyzetével, jogainak védelmével. Édesapja örökségét viszi ezzel tovább. Hogyan látja, mióta hazánk az Európai Unió tagja, szűkültek vagy tágultak erre a lehetőségei?

– A trianoni diktátum nyomán Magyarország elvesztette területe több mint kétharmadát és a szomszédos országokban kisebbségi sorba került több millió magyar. A ma 2-3 milliós lélekszámúra tehető külhoni magyarság iránt alkotmányos felelősséggel tartozunk. A külhoni magyar állampolgárság intézményének megteremtése, az, hogy egymillió új magyar állampolgár lett nyolc év alatt, páratlan siker. A nemzetegyesítés politikája az elmúlt években sikerágazattá vált, számos programmal egyértelműen az otthonmaradást, a szülőföldön maradást támogatja. Az Európai Unió közismerten ódzkodik attól, hogy kisebbségi kérdésekben állást foglaljon. Most egy nagyon fontos kezdeményezés arra próbálja rászorítani az uniót, hogy végre a milliókat érintő valóságos problémákkal is foglalkozzon, hiszen Európában 50 millió ember tartozik valamelyik nemzeti kisebbséghez. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés aláírói azt támogatják, hogy európai szintű, az uniós tagállamokra nézve kötelező kisebbségvédelmi rendszer épüljön ki. Szűnjön meg a kisebbségek nyelvének, kultúrájának és gazdasági lehetőségeinek háttérbe szorítása. Az majd elválik, hogy az unió hajlandó-e végre az afrikai, közel-keleti és ázsiai migránsok jogai helyett az őshonos európai kisebbségek – köztük a magyar kisebbségek – jogai mellett is kiállni. Arra kérek minden kedves olvasót, támogassa a Rákóczi Szövetség akcióját és a jogaink.hu internetes oldalon vagy bármely postahivatalban adja nevét a kezdeményezéshez, mert áprilisig egy millió aláírásnak kell összegyűlnie. Minden magyar felelős minden magyarért!

– A kisebbségvédelmi kérdések a nemzetközi küzdőtéren dőlnek el. Hogyan látja, tehetnek-e a helyi közösségek is valamit ezekben a kérdésekben?

– Budafok-Tétény tevékeny támogatója a magyar-magyar összefogásnak. A székely zászlót elsőként tűzte ki önkormányzatunk, ott vagyunk a csíksomlyói búcsúban, a Tusványosi Fesztiválon és a kárpátaljai magyar honfitársaink megsegítésére indított segélyakcióknak is egyik motorja vagyunk. A nemzeti konszenzusban egyetlen disszonáns hang van, a DK elnökéé, aki ezúttal is nyíltan uszít a határon túli magyarok ellen, magyart a magyar ellen hangolva. A példamutatást és a személyes részvételt tartom a legfontosabbnak. Mindenkitől, akinek szívügye a nemzeti összetartozás. Ahogy a kerület jelmondata is hirdeti: mindenki fontos! 

– A választási kampány még el sem kezdődött, de illusztris politikus szájából már elhangzott, hogy Dél-Buda vezetése nem tudta kihasználni a lehetőségeket, és lemaradt a fejlődésben. Ön hogy látja?

–  Az ellenzéki vádakkal szemben a tény az – és aki nyitott szemmel jár itt, látja, tapasztalja –, hogy Budafok-Tétény fejlődik. Látványos, jelentős városfejlesztési beruházások történtek az utóbbi években, ami az itt lakók komfortérzetét javította. Egyre többen vallják, hogy jó itt élni. A kerületbe költöző fiatal családok száma is ezt igazolja. A kerület vezetése példásan használta ki a pályázati lehetőségeket. Ennek köszönhető Nagytétény városközpontjának megújulása, a Budafoki Szomszédok Piaca és a Stáció kert. Budafoki lakosként személy szerint is büszke vagyok rájuk, nem beszélve a játszóterekről, a BMTE-pályáról és csarnokról, és egyéb sportlétesítményekről, amelyekkel kerületünk gazdagodott és a továbbiakban is gyarapodni fog. Kedvencem az új piac, ami azon túl, hogy betölti a funkcióját és építészeti nívódíjban is részesült, a városközpont átalakításának, kibővülésének a folyamatát is elindította. Életet lehel a kerület szívébe.  Az iskola- és óvodafelújítások, a parkok, utak, járdák felújítása, építése, és nem utolsósorban a sokáig elhanyagolt Kresz-park megújulása mind ékesen cáfolja a fanyalgókat. Tervek is vannak bőven, amiben döntőnek tartom, hogy ezek közös terveink. Mert a lakosság is elmondhatta a véleményét számos előkészületben lévő beruházással kapcsolatban. Személyesen is részt vettem például a Szent István-park és a Duna-parti szabadidőpark közösségi tervezése kapcsán szervezett lakossági tájékoztatón. Úgy vélem, hogy a városfejlesztési lendület ki fog tartani a jövőben is. A kormány döntött például már az új dél-budai szuperkórház megépítéséről, ami alapvetően fogja javítani az egészségügyi ellátást. Már a közbeszerzés előkészítésének szakaszában vannak a Balatoni úti körforgalmak, döntés van a kézilabdacsarnok megépítéséről, a Rózsakerti Demjén István Református Iskola és Gimnázium bővítéséről, a Városház tér megújításáról, közlekedésének átszervezéséről, és még sorolhatnám.

– Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökeként ön sokat utazik. Milyen külföldi példákat látna szívesen Budafok-Tétényben?

– Budapest hihetetlenül sokat fejlődött az utóbbi években. Ezt azoktól a tárgyalópartnereimtől hallom, akik viszonylag ritkábban járnak nálunk. Nincs már olyan nyomasztó különbség Budapest és bármely nyugati nagyváros között, mint két-három évtizeddel ezelőtt.  Az Európa Tanács magyar delegációjának vezetőjeként szerzett tapasztalatom, hogy például Strasbourgban járva az idegent természetesen a hangulatos, gasztronómiai élményeket kínáló vendéglátóhelyek fogják meg leginkább. Az elzászi bor vetekszik a Balaton-felvidékivel, ami világszínvonalú. A városnak három Michelin csillagos étterme csak a jéghegy csúcsa, mert nincs utca és jóformán nincs ház a belvárosban étterem, cukrászda vagy kávéház nélkül. Ami van, az lehetséges! De ebben sem vagyunk már lemaradva.  Budapest húzza magával Budafokot. A szoros együttműködés a civil szféra, a helyi vállalkozások és az önkormányzat között olyan erőforrás, amelyben bőven vannak még lehetőségek. Az önkormányzat stratégiai partneri programjának például már jelentős eredményei vannak. A mentőállomás belső felújítása is a stratégiai partnervállalkozásoknak köszönhető. Egyre sikeresebb a Budafoki Pincejárat, a Bornegyed-koncepció terve széles körben is egyre ismertebb és elfogadottabb. Szerintem sokkal többet és főleg mást tudunk nyújtani, mint a belvárosi romkocsmák, de a piaci áttöréshez még időre van szükség. A Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál híre már messze a kerület határain túlra elért. A nemrég aláírt II. Kárpát-medencei Borszerződés pedig utat nyithat a Kárpát-medencei borászati központ létrejötte előtt, itt Budafokon. 

– Tavaly a kerület elnyerte a Családbarát hely megtisztelő címet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomtól. Ez az egyesület az önkormányzattal együttműködve nálunk tartotta első országos családi napját is. A kerületben növekszik a születések száma, egyre több család érzi úgy, hogy itt érdemes tervezni a jövőt. Ön itt él Budafokon, mit észlel, mit érzékel mindebből? 

– A család a jövő legfőbb záloga. A kormány családpolitikája – a családi adókedvezmény, a lakhatási és otthonteremtési támogatások, a nők foglalkoztatási és nyugdíjkedvezményei stb. – csak akkor lehet sikeres, ha össztársadalmi támogatás és elkötelezettség övezi. Divatba kell hozni a családot, a gyermekvállalást, a házasságot. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a kerület is ezt teszi. Az első eredmények valóban látszanak, de ez egy hosszú menetelés. Háromgyermekes apaként, huszonöt év házassággal a hátam mögött személyesen is alá tudom támasztani ennek a törekvésnek az értelmét. Megfordítva: minek van értelme, ha nem ennek? (Sükösd Levente)