Ugrás a tartalomra

Jubileum a könyvtárban

2018. október 03. szerda
Irodalom, zene és képzőművészet egy helyen
Jubileum a könyvtárban

Tíz éve annak, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budafoki Könyvtára a Tóth József utcából új helyére, a Kossuth Lajos utca 30. szám alá költözött. A neves évforduló alkalmából ünnepséget rendeztek, amelyen Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója köszönetet mondott az önkormányzat akkori és jelenlegi vezetőinek, Budafok-Tétény országgyűlési képviselőinek, hogy segítségükkel és támogatásukkal a városközpontban elkészülhetett ez a többszintes, modern, világos és otthonos könyvtárépület, amely nemcsak megjelenésében, de a minőségi szolgáltatások tekintetében is a Szabó Ervin Könyvtár hálózatának egyik különlegesen szép és értékes ékszerdoboza.

Hozzátette: Varga Mónika könyvtárvezető irányítása mellett bebizonyosodott, hogy a könyvtár is képes megújulni és az olvasók igényeit a mai kor elvárásainak megfelelően kielégíteni. A főigazgató ünnepi beszédében kitért a nyáron ötödik születésnapját ünneplő nagytétényi könyvtárra is, amelyet a kerület másik ékszerdobozának nevezett.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, miután köszöntötte a vendégeket, a könyvtárosokat és az olvasókat, kiemelte: Budafok-Tétény önkormányzata azt szeretné, ha a kerület abban tűnne ki a többi település közül, hogy itt az átlagosnál fontosabb a kultúra. Megkülönböztető jegye lenne az irodalom, a zene, valamint a képzőművészet folyamatos jelenléte, és ebben a könyvtárnak óriási szerepe van.

Az ötszintes, akadálymentesített, külön gyermekkönyvtárral, babaszobával és galériával ellátott épület Hegedűs Péter Ybl-díjas építész és Hefkó Mihály Ybl-díjas belsőépítész munkáját dicséri. A korábbi, a Tóth József utcában működő, 190 négyzetméteres olvasóteret egy 1122 négyzetméter alapterületű, két és fél szinten az olvasók rendelkezésére álló könyvtár váltotta fel, amely közös összefogás eredményeként jött létre 2008 júliusában – tudtuk meg Varga Mónika könyvtárvezetőtől, aki az eltelt tíz év munkájáról és eseményeiről tájékoztatta a jelenlévőket.

Az ünnepségen, amelyen Németh Zoltán alpolgármester is részt vett, Györffy Gergely hegedűművész előadásában Elgar Köszöntő és La Capricieuse című műve, valamint Kreislertől a Régi dal hangzott el.

(Tamás Angéla)