Ugrás a tartalomra

Karateünnep a Promontor utcában

2018. február 15. csütörtök
Negyedszázada neveli a sportolókat a Sozsin Wado Karate Egyesület
Karateünnep a Promontor utcában

Karateünnep a Promontor utcábanHuszonöt éves a budafoki Sozsin Wado Karate Egyesület, és a Bisztrony Csaba hatdanos mester által alapított klub nagyszabású versennyel ünnepelte negyedszázados fennállását. Bizony, még egy NB II-es futballrangadó alkalmával sem látni annyi parkírozó gépkocsit a Promontor utcai BMTE-sportcsarnok környékén, mint amennyit a hét végén láttunk; hiába, kevés népszerűbb tömegsport létezik a karaténál.

Sozsin – a kezdő szelleme. A sho japán szó, jelentése kezdet, a jin szó a távol keleti harcművészetekben a szellemi fejlődés. Vagyis amire törekedni kell a harcművészetekben. Ezt a sokat mondó nevet választotta Bisztrony Csaba karate-egyesületének, amelynek mintegy százharminc tagja van, s amely három kerületi általános iskola tornatermében, a Gádor utcaiban, a Herman Ottóban és a Nádasdy Iskolában, valamint két óvodában működik. Bizony, már óvodásokat is tanít a Bisztrony család – hiszen a mester két fia is ott buzgólkodik – erre a szép sportágra, amely gyakorlatilag a bölcsőtől a sírig művelhető.

– Ez így van, a karate egyszerre sport és életforma – szögezi le az 53 éves családfő, aki 2012-ben, már közel az ötvenhez szerezte meg a hatodik dant.

Bisztrony Csabáék munkáját a kerületi önkormányzat is elismerte, méghozzá egy hétszázezer forintos adománnyal, plusz az ezzel együtt járó oklevéllel, amit Karsay Ferenc polgármester adott át a klubvezetőnek a Sozsin jubileumi évnyitón. Ugyanebből az alkalomból a polgármester oklevéllel köszöntötte Szabó Zoltánt az utánpótlás nevelésében végzett kiemelkedően sikeres munkája elismeréseképpen.

Nos, a hét végi verseny, február 3-án a Promontor utcában megdobogtatta még a semleges szemlélő szívét is. A tatamin küzdő csöppségek – és nem annyira csöppségek – látványa szívet melengető volt.

– A Wado Budapest-Vidék Bajnokságon csaknem másfél százan mutatták be tudásukat, és nagy örömünkre a Sozsin Wado Karate Egyesület gyűjtötte a legtöbb érmet – dicsekedett Bisztrony Csaba, és amikor felsorolja, hogy 17 arany, 22 ezüst és 29 bronz volt a fantasztikus termés, elkerekedik a szemünk. Olyan vidéki és fővárosi fellegvárak végeztek a vert mezőnyben, mint a Kono, a Bátaszék, a Nihon vagy a Nóva.

A verseny eredményeinek ismertetése után Bisztrony úr még hosszú percekig mesél arról, hogyan esett szerelembe 18 évesen a karatéval, s hogyan kíséri végig életét azóta is ez az életformaként is értelmezhető sport.

– A karate mintegy rendszerbe foglalja az életemet, ahhoz nagyon komoly dolognak kellene történnie, hogy én felidegesítsem magam. A nyugalom, a szemlélődő életmód fokozatosan kialakul a karatét megszállottan művelő sportembereknél – mondja a mester.

Van-e hasznosabb sportág napjaink rohanó, stressztől terhelt világában a karaténál?! (Ch. Gáll András)