Ugrás a tartalomra

Karsay Ferenc: A fővárosi városrendezési tervek csak elképzelések

2016. augusztus 03. szerda
„Az önkormányzatok olyan fontos alapegységei a közigazgatásnak, ahol a politika direkt módon találkozik az emberekkel, közvetlen visszajelzéseket kap,ezért vigyázni kell rájuk ” – nyilatkozta a polgármester a Karc FM-nek
Karsay Ferenc: A fővárosi városrendezési tervek csak elképzelések

„Természetesen, tudomásom van a Tarlós István főpolgármester úr által említett városrendezési tervekről, amelyek időről-időre napirendre kerülnek, de ebben nincs semmi szenzáció, ezek nem új keletűek” – mondta Karsay Ferenc budafok-tétényi polgármester a Karc FM rádió hétfő reggeli műsorában. Nem tudok olyan tervekről, amelyek a közvetlen megvalósítás előtti fázisba jutottak volna, amelyek olyan szinten lennének előkészítve, hogy azokkal érdemben foglalkozni kellene, mivel ezek csak elképzelések - mondta Karsay Ferenc a Hangoló stúdióvendégeként.

A polgármester, aki egyben a XXII. kerület Fidesz-KDNP-s fővárosi önkormányzati képviselője is úgy fogalmazott, Budapest közigazgatási szerkezetének átalakítása valóban szóba került a tusványosi önkormányzati fórumon is, de az ott elhangzottak jelentős torzítással jelentek meg a sajtóban. Az egyik fővárosi polgármester kollégája ugyanis ott arról beszélt, hogy olyan alapegységeket jelentenek az önkormányzatok az ország életében, amelyeket tiszteletben kell tartani, vigyázni kell rájuk, hiszen jelentős mértékben rajtuk múlik, hogy hogyan működik az ország. Példaként valóban elhangzott a fórumon, hogy vannak a budapesti kerületek számának csökkentését célzó elképzelések, de a fölszólaló azt is hozzátette, nyilvánvaló, hogy ez egy zsákutca. Erről beszélt tehát a kollégám, szó sincs arról, ami egy ellenzéki portál szalagcíme volt, hogy „lázadnak a kerületi polgármesterek” – mondta Karsay Ferenc.

Hozzátette, a tusványosi fórum résztvevőjeként ő is azt hangsúlyozta, hogy a közigazgatás, illetve a közélet alapegységei az önkormányzatok. Azért fontos alapegységek, mert ez az a hely, ahol a politika direkt módon találkozik az emberekkel a napi ügyek intézése során. Ha az önkormányzatiság veszít a jelentőségéből, akkor ezt ők úgy fogják megélni, hogy kevésbé kíváncsiak rájuk – fogalmazott a polgármester.

A reggeli rádiós beszélgetésben a köztisztviselői kar anyagi megbecsülését is kulcskérdésnek nevezte a polgármester. Mint fogalmazott, ők alapvető szerepet töltenek be az önkormányzati rendszerben, miközben bérük egyre inkább elmarad, nem csak a versenyszféra bérszínvonalától, de például a pedagógusokétól is. Ennek a kiegyensúlyozását mindenképpen meg kell oldani – vélekedett a budafok-tétényi városvezető. Az önkormányzat igyekszik minden lehetséges módon segíteni a kerületi kormányhivatal munkáját és az oktatási intézményeket is. Utóbbira a fenntartói jogok nemrég történt elvonása óta nem sok lehetőség maradt, ezért szükség lesz a vonatkozó jogszabályok módosítására– tette hozzá Karsay Ferenc.