Ugrás a tartalomra

Kassai Viktornak volt videója

2017. február 02. csütörtök
Történelmi tizenegyest adott meg Japánban a kerületi futballbíró
Kassai Viktornak volt videója

Megtörtént, amit már sokan annyira vártak – igaz, sokan meg nem –, videofelvétel alapján hozott ítéletet egy futballbíró, méghozzá egy rangos eseményen, a Japánban rendezett klubvilágbajnokságon. A „mi” bírónké, a kerületünkben élő Kassai Viktoré a sporttörténelmi ítélet dicsősége!

A labdarúgó-Európa-bajnokságról hazatért budafok-tétényi játékvezetői párosnak, Kassai Viktornak és Ring Györgynek még a nyáron jegyeztük meg akkori cikkünk végén, hogy azért egy videobíróval könnyebb dolguk lenne. És milyen a sors? Alig fél évvel később, 2016. december 14-én este, a klubvilágbajnokság elődöntőjének 29. percében, az Atletico National (kolumbiai) és a Kashima Antlers (japán) mérkőzésen videofelvétel alapján fújták be a „történelmi” tizenegyest.

– Érezték, hogy „világraszóló” döntés született? – érdeklődtünk az azóta már Egyiptomot is megjárt játékvezetőktől.

Kassai Viktor: – Nekem meg se fordult a fejemben, csak arra koncentráltam, hogy jó döntést hozzak. Ebben most segített a videó, ami azért nem csodaszer, legfeljebb orvosság. Egy-két vitatottabb esetnél valóban jól jöhet, hogy ott van, de mi ezzel csak akkor kezdtünk lélekben is foglalkozni, amikor kijelöltek bennünket a klubvilágbajnokságra, ahol tudtuk, hogy tesztelik majd a videobírót. Azt mondták nekünk a meccsek előtt, hogy ugyanúgy dolgozzunk, mintha nem lenne segítség a hátunk mögött. Persze örülünk, hogy ennek a kísérletnek részesei lehettünk, mert legalább némi szakmai tapasztalatra is szert tettünk.

Ring György: – Ott, abban a pillanatban nem szenzációként, „történelemnek” éltük meg, mert a legfontosabb a jó döntés meghozatala volt. Tény, hogy biztonságot, megnyugvást jelent a vitatott helyzet visszanézése, aminek köszönhetően talán mérkőzést befolyásoló nagy hibát nem követünk el. De ne feledjük, a végső döntést mégiscsak a bíró hozza meg.

– Önök szerint mikor vezetik be a videobírót a pályákon?

Kassai Viktor: – A forradalmian új módszer egyelőre megosztja a közvéleményt és a szakembereket. Szerintem még jó pár tesztelés vár ránk, mire megbarátkoznak vele, és a labdarúgó-mérkőzések tartozéka lesz.

Ring György: – Egyelőre az éles tesztfázisnál tartunk, nem tudhatjuk, mi lesz a sorsa, s főleg mikor válik véglegesen a pálya tartozékává. Mint minden újdonságnak, ennek is vegyes a fogadtatása.

– Milyen nagy feladatok várnak önökre az idén?

– Hamarosan kezdődik a magyar bajnokság és a BL, most ezekre koncentrálunk, bár Kassai Viktornak ezekben a napokban kicsit fékeznie kell magát, mert terheléskor a combja jelezte, valami nincs rendben.

– A vizsgálatok megállapították, szakadás történt a combizmomban, de szerencsére nem nagy a gond – tette hozzá Kassai Viktor – A bemelegítést, a kevésbé megterhelő gyakorlatokat el tudom végezni, de amikor az erősebb feladatok jöttek, újra és újra éreztem a fájdalmat. Remélem, mielőbb rendbe jövök.

(temesi)