Ugrás a tartalomra

Kaszonyi gyerekek a Demjénben

2017. január 21. szombat
A testvériskolai kapcsolatnak köszönhetően kárpátaljai gyerekek látogattak a kerületbe
Kaszonyi gyerekek a Demjénben

Egy félosztálynyi gyermeksereg lépte át a múlt héten a magyar–ukrán határt, hogy néhány napra belekóstoljanak a budafok-tétényi gyerekek életébe, és megismerkedjen a nevezetességeinkkel. A kárpátaljai Mezőkaszonyból érkeztek hozzánk, hogy élvezzék a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola vendégszeretetét.

Ezer csoda várt nálunk mindazokra a kaszonyi diákokra, akik először jártak az anyaországban. Mert a kisbusznyi tizenéves közül többen még soha nem voltak a határon innen, főleg nem Budapesten. 

– Tizennégy gyermekkel, három fiúval és tizenegy lánnyal, valamint három kísérő pedagógussal jöttünk testvériskolánk meghívására – mondta Jánosi Angéla, a mezőkaszonyi iskola igazgatónője, aki kémiatanárként már 23 éve tanít, de csak szeptembertől vezeti alma materét. Odajárt ugyanis diákként, ráadásul szülei voltak a tanárai... – Első alkalommal járok Budafok-Tétényben, ahol nagyon jó benyomásokat szereztem ilyen rövid idő alatt is. Szívélyesen fogadtak bennünket, Bencze Péter igazgató vendégszeretete nagyon jólesett nekünk, diákjaink órákra is beülhettek. Gondoskodtak arról, hogy ne unatkozzunk, hiszen a Tropicarium, a Csodák Palotája és a Törley Múzeum is a programban szerepelt. Bennünket, pedagógusokat pedig meghívtak az újévi koncertre, ami szintén nagy élményt nyújtott. Diákjainkat családoknál helyezték el, így számukra még külön programokról is gondoskodtak a szülők. 

– Mióta él a kapcsolat az iskoláik közt?

– Hivatalosan tavaly május óta, akkor jött néhány diákunk fellépni az ünnepi eseményre, közülük hárman most is velünk tartottak. Egyébként a kerület és egykori mezővárosunk között – kétezer-ötszáz lakosú a településünk, az iskolánkba pedig kétszáznegyvenen járnak – jóval régebbi a kapcsolat, hiszen tőlünk is szállítottak ide rendszeresen pezsgőalapanyagot.

– Milyen az élet most Mezőkaszonyban, ismerve országuk politikai helyzetét?

– Nyugalom van, a közbiztonság jó. Az emberek megnyugodtak, csak besorozáskor bolydul fel a település, amikor a hadkötelesek igyekeznek eltűnni... 
Bencze Péter házigazda, a Demjén iskola igazgatója annyit mondott lapunknak: örül, hogy fogadhatta a testvériskola tanulóit, és reméli hamarosan a demjénes diákok is megismerhetik a mezőkaszonyi intézményt, ahol ő többször megfordult már adományaikkal.

(temesi)