Ugrás a tartalomra

Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz!

2018. december 13. csütörtök
Ötvenötödik születésnapját ünnepli a Budafok-Tétény Kertbarátkör
Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz!

Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! – ez a jelmondata az idén 55. születésnapját ünneplő Budafok-Tétény Kertbarátkörnek. Október 29-én a Klauzál Ház kertjében a 84 főből álló tagság elültetett egy nyírfát, hogy az utókor emlékezhessen a körre. A Kertbarátok Fájának elültetésével Gazdik István, a ház igazgatója is segített, és megígérte, hogy tavaszra emléktáblát állítanak a fa tövébe.

Sziráki István, a Budafok-Tétény Kertbarát kör jelenlegi elnöke nagy örömmel mesélt a szervezet múltjáról, jelenéről és jövőjéről az ültetést követően. A Budafoki és a Tétényi szakcsoport 1963 tavaszán alakult az akkori Hazafias Népfront keretein belül. Feladatuk a kerületünkben nagy mennyiségben termett csonthéjas gyümölcsök és zöldségek felvásárlása és értékesítése volt. A csonthéjas gyümölcsök között is legnagyobb mennyiségben a sárga- és őszibarackot szedték. Érési időszakban általában 8-10 kamion gyümölcsöt vásároltak fel és szállítottak üzletekbe vagy exportra. Ezzel segítették a kertbarátokat feleslegük értékesítésében. De segítettek még a vetőmagok és különböző kerti szerszámok beszerzésében – ami abban az időben nem volt egyszerű –, továbbá a gyümölcsfák és a trágya beszerzésében.
Szakembereket biztosítottak különböző munkafolyamatok, pl. a metszés elvégzéséhez. A későbbiekben a szakcsoportok ipari tevékenységet is végeztek, ezzel segítve a gyárak munkaerőhiányának mérséklését. A Tétényi szakcsoportban forgácsolást, hegesztést, préselést stb., a Budafoki szakcsoportban különböző csomagolásokat végeztek. 1990-ben összeült a két szakcsoport vezetősége, hogy megbeszélje a jövőbeli feladatokat. Az a határozat született, hogy a két szakcsoport egyesül, és Budafok-Tétény Kertbarát kör néven folytatja tovább tevékenységét, melynek elnöke Hilkó Lajos lett. 1991-ben belépett a kör a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségébe. A fő feladat az volt és jelenleg is az, hogy a tagok szakmai tudását növeljék, és segítsék megismerni a modern kertészkedés fogásait. Havonta két-három alkalommal előadásokat szerveztek az akkori művelődési központba, melyre nagyrészt a Kertészeti Egyetemről érkeztek tanárok, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező kertészek. A kör tagjai igazi vizsgának fogták fel a szeptemberi terménybemutatót, melyre a kiskertekben megtermesztett zöldségeket és gyümölcsöket hozták el a kertbarátok.
Nagy siker minden évben a szakmai kirándulás, melynek köszönhetően a tagok már egész Magyarországot bejárták. Az 55 év alatt Markotán Gyula, majd a jelenlegi Sziráki István elnök sok mindent tett a kör tagságának folyamatos bővülése érdekében. „Hosszú távú törekvéseink között szerepel, hogy hobbikertészekként profi terményekkel lássuk el családjainkat és lepjük meg barátainkat” – mondta Sziráki István. (V. D.)