Ugrás a tartalomra

Kerületi pedagógust tüntetett ki a Fővárosi Közgyűlés

2017. június 07. szerda
Bárczy István-díjat vehetett át Biró Rita Zsófia, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 22. kerületi tagintézményének vezetője Szalay-Bobrovnicky Alexandrától, a főváros humán főpolgármester-helyettesétől. A szakmai elismeréshez a Fővárosi Önkormányzat díjátadó ünnepségén személyesen gratulált Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc.
Kerületi pedagógust tüntetett ki a Fővárosi Közgyűlés

Biró Rita Zsófia a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Tanítóképzőn szerzett tanítónői és óvónői képesítést, majd tanulmányait az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán folytatta, ahol okleveles gyógypedagógussá képezte magát. Szakvizsgáját 2010-ben szerezte meg, de azóta sem hagyta abba a tanulást, jelenleg is az ELTE hallgatója.

 

A 2009-ben alapított Bárczy István-díj a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációinak neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, ezzel együtt pedig a főváros fejlődéséhez is. A június 7-i átadóra Pedagógus Nap alkalmából került sor. Az elismeréssel egy plakett, egy adományozást igazoló okirat és pénzjutalom jár.

 

A szakmai elismerésre a kerületi polgármesterek tesznek javaslatokat. A Karsay Ferenc által küldött írásos felterjesztésben, méltatásban olvasható:

 

„Bíró Rita Zsófia széles alapú szakmai tudásának, elhivatottságának, szervezői-irányítói kvalitásainak és a közösség számára hiteles értékmintát követő személyiségének köszönhetően olyan intézményt vezet, ahol nem csupán a gyermek mindenek felett álló érdeke jut érvényesülésre, hanem szakmai munkájuk a jövő gyógypedagógus nemzedéke számára is példa értékű lehet.

 

A javaslat indoklása szerint Biró Rita Zsófia majd’ 20 ével ezelőtti munkába állása óta pedagógusként dolgozik, volt óvónő, tanító, fejlesztő pedagógus, gyógypedagógus, munkaközösség-vezető, intézmény- és tagintézmény-vezető. Noha Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületében csupán 7 éve munkálkodik - előbb a Nevelési Tanácsadó, majd az átalakulást követően a szakszolgálati tagintézmény vezetőjeként -, szakmai szervezetek által visszaigazoltan is az általa vezetett intézmény mára a hazai logopédiai szakma kimagasló műhelye, a képzés gyakorlati terepe. Bíró Rita Zsófia közreműködésével nem csak a hazai gyógypedagógiai grémiumok fókuszálnak munkájukra, hanem a Logopédia európai napjának színvonalas megrendezésével szélesebb körben is hírét viszi a magyarországi jó gyakorlatoknak.

 

Az utóbbi évek átszervezései közepette is képes volt megőrizni és továbbfejleszteni kollégái szakmai felkészültségét, munkájuk kimagasló eredményességét, kiegyensúlyozott, derűs, nyugodt, a kölcsönös bizalom légkörét teremtve az intézményben. Vezetése alatt mintaértékűen valósul meg a teljes dolgozói és érintetti kör „együttgondolkodása”, a közösen elhatározott célok együttes megvalósítása; kapcsolatrendszerét a partnerség, a nyíltság, a közvetlen kommunikáció jellemzi.

 

Intézménye vezetése számára szolgálat, amely a gyermekek mindenek felett álló érdekének figyelembe vételével, a szülők, a pedagógusok, a társintézmények segítését, munkatársai szakmai és emberi támogatását jelenti.”

 

Gratulálunk a budafokteteny.hu nevében is!

 

Forrás:

http://www.budapestedu.hu/felsomenu/hirek/barczy_istvan_dij.html

http://budapest.hu/Lapok/2017/kitunteteseket-adtak-at-a-fovarosi-pedagogusnap-alkalmabol.aspx