Ugrás a tartalomra

Kettő az egyben: borkóstolóval egybekötött előadás

2017. szeptember 29. péntek
Szepesfalvy Anna alpolgármester előadása a Szent István Egyetemen. Bemutatkozott a Bornegyed-, és a borfesztivál-projekt, valamint a YouInHerit.
Kettő az egyben: borkóstolóval egybekötött előadás

A Deák Tibor Szakkollégium, a Corvinus Agribusiness és a Spin-Off Klub meghívásának tett eleget Szepesfalvy Anna alpolgármester a Szent István Egyetemen, ahol nem mindennapi beszámolót tartott. Volt minden: zenés kisfilm, városrész-bemutató, pezsgőkostolás és a végén az elmaradhatatlan szelfi. 

Egy-egy pohár Törley-pezsgő, majd a fehérborok kedvelőinek ízelítő a Katona Borház kínálatából, később a Szeleshát Szőlőbirtok rozéjából, végül, amolyan levezetésképpen a Lics Pincészet merlot-jából is kortyolhattak mindazok, akik ellátogattak a Szent István Egyetem Villányi úti kampuszára.

A kerület idei nyertesei, amelyek a rendhagyó kóstoló alapjául szolgáltak:

Budafok város fehér bora 2017
Törley Pezsgőpincészet Kft – Etyek-Budai Irsai Olivér 2016

Budafok város vörös bora 2017
Lics pincészet Kft – Pákozdi Merlot 2013

Budafok város pezsgője 2017
Törley Pezsgőpincészet Kft – Chardonnay Brut 2013

Szeptember 28-án tartott formabontó előadást Szepesfalvy Anna alpolgármester a fiatal hallgatóságnak, akik láthatóan élvezték a formabontó programot.

A zömmel egyetemistákból álló vendégsereg megismerkedett a budafoki bornegyed elképzeléssel, színes kisfilmet látott a bor-, és pezsgőfesztiválról, amely idén 45 ezer látogatót vonzott és igényes programokkal, nagynevű művészekkel, fantasztikus produkciókkal kedveskedett a budafok-tétényi polgároknak, és mindazoknak, akik az első szeptemberi hétvégén kilátogatottak a rendezvényre.

„Évről évre kiderül, hogy a kerületünkben van igény a kulturált szórakozásra. Réges rég kinőtte a rendezvény a kezdeti egyszerűbb jellegét, ma már nem csak népszerű előadók lépnek fel, de családi programot is tudunk nyújtani az érdeklődőknek, mindezt immár hat helyszínen” – mondta Szepesfalvy Anna.

Bemutatkozott a budafoki Bornegyed-koncepció: a hallgatóság megtudhatta, hogy minden hónap első szombatján a pincejárattal, azaz a belvárosból induló busszal elérhetők a híres budafoki borospincék. Sőt, a tervek között szerepel, hogy a jövőben hajóval is meg lessen közelíteni Budafok-Tétényt, így még több látogató érkezhetne a borvárosba. Aki a modern technika vívmányán keresztül szeretne naprakész információhoz jutni, annak az alpolgármester a Bornegyed-applikáció letöltését javasolta. Ennek segítségével mobiltelefonról is elérhetők a legfontosabb tudnivalók.

Szó esett a kerületben megvalósuló YouInHerit-programról is. A cél immár a Soós István Borászati Szakközépiskola oktatási rendszerében is megjelenik: a január végén induló képzésben a borászati alapismeretek mellett bor- és városmarketing, valamint a turisztikai tudnivalók is szerepelnek. Továbbra is az a cél, hogy a szellemi tőkét integrálják a budafoki bornegyed koncepció szerves egészébe. A hallgatóság élvezte az előadást, és persze a finom italokat, így a végén örömmel engedelmeskedett a szónok kérésének: magasba lendültek a kezek és a poharak, így elkészülhetett a szelfi a közönség bevonásával. 

(Szilágyi László)

 

FOTO: KOCSIS ZOLTÁN ::