Ugrás a tartalomra

Ki a legjobb háziorvos?

2018. június 30. szombat
Spankovics Károlyt idén is jelölték az Év praxisa cím elnyerésére
Ki a legjobb háziorvos?

Már lehet szavazni az Év praxisa címre, melyet az a háziorvos kaphat, akit a legtöbb beteg megválaszt. Dr. Spankovics Károly – aki 2012-ben elnyerte ezt az elismerést, és akit kollégái idén is beneveztek a versenyre – többek között arról kérdeztük, mitől jó egy háziorvos.

– Vajon mitől lesz valaki ennyire kiemelkedően jó háziorvos, hogy elnyerheti az Év praxisa díjat?

– Ez nagyon egyszerű. Lábadiné Tóth Gabriellával, aki 25 éve az asszisztensem, arra törekszünk nap mint nap, hogy a hozzánk érkező betegeket minél gyorsabban, szakszerűen és emberséggel ellássuk. Sokszor annyit kell várni egy-egy szakorvoshoz, hogy inkább hozzánk jönnek, mert nálunk rögtön gyógyírt kaphatnak a bajukra. Kolléganőm rendkívüli módon odafigyel a betegekre, így tudja minden apró-cseprő gondjukat. Sokszor én csak a betegségre koncentrálok, de ő megkérdezi, hogy mi történt velük, amióta nem találkoztak. A betegeknek nagyon kell az emberi odafigyelés és a jó szó.

– Idén szinte napra pontosan negyven éve, hogy itt Budafokon gyógyítja a betegeket. Hogy kezdődött az orvosi pályája?

– Igen, még kimondani is sok, hogy negyvenhat éve végeztem belgyógyászként az egyetemen. Hét év alatt tíz különböző kórházban és különböző osztályon dolgoztam és szereztem gyakorlatot. A szakvizsgám letétele után Budafokra kerültem és azt hittem, hogy itt is csak egy kis ideig maradok, de nem így lett. Gyermekkoromban egy igazi vérbeli háziorvos járt ki hozzánk, ő volt mindig is a példaképem.

– A nemrégiben elkészült új háziorvosi rendelőben, a BENU Gyógyszertár fölött fogadja a betegeket. Milyen problémákkal és hányan tartoznak az ön körzetébe?

– Körülbelül 1800 betegem van, a Leányka lakótelep és Rózsavölgy egy része tartozik hozzám. A rosszindulatú megbetegedések, a szív- és érrendszeri megbetegedések mellett magas a stroke-osok és a cukorbetegek száma. Még mindig nagyon kevesen mennek el szűrővizsgálatokra, mert félnek. Félnek azért, mert mi van, ha fájni fog, vagy mi van, ha találnak valamit.

– Mit lehet tenni, hogy az emberek megelőzzék a bajt?

– Nem szabad félni, mert a betegségek jó részét meg lehet előzni vagy gyógyítani. Most szeptembertől vastagbélszűrést indítunk, ami egyáltalán nem fájdalmas, hiszen csak két székletmintát kell leadni, és abból már nagyon sok minden megállapítható.

(Viszkocsil Dóra)