Ugrás a tartalomra

Kiszámítható és biztonságos a költségvetés

2017. február 10. péntek
Az önkormányzat képviselő-testületének többsége az általános vita után a DK ellenszavazata mellett fogadta el a kerületi büdzsé alapelveit
Kiszámítható és biztonságos a költségvetés

A múlt héten tartotta meg az önkormányzat képviselő-testülete a 2017-es költségvetési rendelettervezet általános vitáját. A polgármester az önkormányzat költségvetési helyzetét elemezve azt hangsúlyozta, hogy a 2006 előtti időszakkal ellentétben immáron kiszámítható, biztonságos költségvetéssel rendelkezik Budafok-Tétény, aminek köszönhetően évről évre maradványösszegek átcsoportosítására, többletfejlesztések végrehajtására van lehetőség. Az önkormányzat helyzete a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően tehát javult. 2006-ban a kiadások teljesítése érdekében még jelentős működési célú, illetve felhalmozási hitelfelvételre volt szükség (összesen 616 545 000 forinta), ami 2016-ra nullára csökkent. A pénzeszközök állományában is jelentős a növekedés, 2006-ban ez 46 916 000 forint volt, 2016-ra viszont 7 517 633 000 forintra növekedett. Ezeket a pénzeszközöket befektetve jelentős kamatbevételeket tud elérni az önkormányzat. A beszámolót a képviselő-testület többsége megszavazta. Csak Perlai Zoltán DK-s képviselő szavazott nemmel, Staudt Máté jobbikos és Dankóné Hegedűs Jolán MSZP-s képviselő tartózkodott.

A szavazás előtt Karsay Ferenc polgármester rövid prezentációban ismertette annak a két közvélemény-kutatásnak az eredményét, amiket 2016-ban az önkormányzat felkérésére készítettek. Az egyik a budafok-tétényi fiatalok közügyekkel kapcsolatos véleményéről készült, a másik egy felmérés volt a kerületi felnőtt lakosság fejlesztésekkel, beruházásokkal kapcsolatos igényeiről, médiafogyasztási szokásairól. A felmérés és az ezt tartalmazó bemutató anyag felkerült a Budafokteteny.hu weboldalra is.

– A kutatás adatai alapján elmondható, hogy az itt élőket érdekli, hogy mi történik a közvetlen környezetükben, és ebbe szeretnének is beleszólni – mondta Karsay Ferenc polgármester.

– A közösségi döntéshozatal iránti igénynek eleget téve az önkormányzat idén tovább kívánja bővíteni a részvételi demokrácia eszközeit, lehetőségeit.

Az a célunk, hogy a budafok-tétényiek közül minél többen elmondhassák a véleményüket, javaslataikat a kerületünket érintő ügyekkel, tervekkel kapcsolatban – tette hozzá a kerület vezetője. A kutatás során a szakemberek rákérdeztek a kerületiek médiahasználatára is. A válaszok alapján az figyelhető meg, hogy a Városházi Híradó a legkedveltebb és legmegszokottabb információs felület, amelyből a legtöbben tájékozódnak Budafok-Tétényben. A kutatókat meglepte, hogy a lapot sokan olvassák a fiatalok körében is, miközben őket leginkább az online felületek érdeklik. Utóbbinak köszönhető az is, hogy az önkormányzat Facebook-oldalának látogatottsága az elmúlt időszakban növekedésnek indult. A Promontor Televízióból azonban viszonylag kevesen tájékozódnak a kerület ügyeiről, ez többek között a médiafogyasztási szokások megváltozásából is adódik.

A felmérés harmadik pontjában, amely az ifjúság szokásairól szól, az derült ki, hogy a kerületben élő fiatalok jelentős része a nem a XXII. kerületben kapcsolódik ki és sportol, hanem máshol. Ezt sok esetben kényszerűség okozza, legyen szó a létesítményekről, vagy a sportoktatás szintjéről. A kutatásban a szülők és a fiatalok egyaránt úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben lehetőség adódna, szívesen sportolnának a kerületben, így nem kellene ingázniuk. Karsay Ferenc ezzel kapcsolatban megjegyezte: ebből az is következik, hogy a kerület szempontjából stratégiai fontosságú a sportlétesítmények fejlesztése, ezzel erősítve a helyi közösségeket és kiszolgálva az itt élők igényeit. Az látható, hogy kiemelkedő igény van például egy Duna-parti sportközpontra, ahol a különféle vízi sportoknak hódolhatnának az itt élők. Egy ilyen új bázisnak jelentős közösségépítő szerepe is lehet – mondta a polgármester.

A prezentáción elhangzott, hogy a folyamatos közterületi fejlesztések és minőségnövelő munkák mellett Budafok-Tétény három anyagot nyújtott be a fővárosi önkormányzat Tér-Köz pályázatára: a Hajó utcai Duna-part zöldfelület-rekonstrukcióját és az ehhez csatlakozó fejlesztéseket célzó pályázatot, a Szent István téri játszótér fejlesztési tervét és a Klauzál Ház környezetének rekonstrukciós projektjét. – Ezek a fejlesztések mind az itt élő közösségek erősítését szolgálják, hiszen a megvalósuló kiszolgálóegységek révén jelentősen megnövekedhet a szabadidejüket a kerületünkben eltöltő családok, fiatalok és idősek száma – hangsúlyozta Karsay Ferenc.

A polgármester kifejtette: a költségvetés tervezett céljai a „Rend, tisztesség, biztonság” jelmondatunknak felelnek meg. A rendet és a közbiztonságot erősítheti az a kerület több pontjára tervezett kamerarendszer, amelynek kiépítését lakossági igényre kezdhetik meg az idén. A tervek szerint négy mobil térfigyelő kamera lesz Budafok-Tétényben, egy a Péter-Pál utcában a Czuba-villánál, egy a Magdolna utcai buszmegállónál, egy a Rózsakerti lakótelepnél és egy Nagytétényben, a Bartók Béla úton. Ezenfelül 12 rendszámfelismerő kamera is lesz a kerület több pontján. Szó esett még az önkormányzat által tavaly tavasszal létrehozott mobilapplikációról is, amely révén az önkormányzat a lakosság bevonásával kívánja fenntartani a közösségi területek minőségét, ezen keresztül a kerület polgárai jelezhetik a közterületi problémákat is. A mobilapplikció a közönség bevonásának újszerű, igen népszerű és hatékony formájának bizonyult a bevezetése óta - összegezte a tapasztalatokat Karsay Ferenc. Bejelentette, hogy egy független felmérés szerint Budafok-Tétény honlapja révén a legtranszparensebb, legátláthatóbb gazdálkodású kerületek közé sorolható. Az önkormányzati fenntartású újságok közül Budapesten egyedülálló és az átláthatóságot erősíti, hogy a Városházi Híradóban rendszeres, megállapodással szabályozott megjelenést biztosítanak a helyi ellenzéknek.

A képviselők döntöttek arról is, hogy újabb pályázatot írnak ki a Klauzál Gábor Művelődési Központ igazgatói posztjára. Az ülés végén Bodrog Zoltán LMP-s képviselő sürgősségi indítványát vitatta meg a testület, amely arról szólt, hogy az önkormányzat támogassa a 2024-es olimpia budapesti megrendezéséről szóló népszavazás kiírását. A többség ezt nem fogadta el. Az előterjesztő mellett Perlai Zoltán DK-s és Dankóné Hegedűs Jolán MSZP-s képviselő szavazott igennel, Staudt Gábor jobbikos és Sebes Gábor fideszes képviselő tartózkodott.

(Viszkocsil Dóra) 

(További részletek itt.)