Ugrás a tartalomra

Kitartás, alázat, teljesítmény

2017. július 11. kedd
Czene Attila lesz az Európai Sporthét magyarországi nagykövete
Kitartás, alázat, teljesítmény

A Beszélj Velem Alapítványi Óvoda június 16-i ballagási ünnepségén Czene Attila olimpiai bajnok úszó adta át az érmeket és okleveleket a kihívás napján győztes speciális igényű gyerekeknek. A sportolóból lett sportpolitikussal a közelgő vizes vb-ről és a szabadidősportról is beszélgettünk.

– Milyen élményekkel gazdagodott a Beszélj Velem Alapítványi Óvoda tanévzáró ünnepségén?

– Nagy örömmel fogadtam a meghívást, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnökeként is fontos ügyet, a speciális nevelési igényű gyermekek felzárkóztatását képviseltem. Budafok-Tétényhez a feleségem, s az ő családja révén erős szálak fűznek, ezért is volt számomra fontos, hogy jelen legyek a díjátadón. Az ilyen rendezvények után az ember elgondolkodik az élet értelméről, jobban megbecsüli az egészséget, és tiszteli a pedagógusok áldozatkész, kitartó munkáját.

– Négy éve vezeti a szabadidősport-szövetséget. Mire a legbüszkébb?

– Tavalyelőtt Budapest adott otthont a Szabadidősport Világkongresszusnak, amire a mai napig szívesen emlékszik a szervezet német főtitkára és koreai elnöke. Büszkén mondhatom, hogy beválasztottak a nemzetközi szövetség elnökségébe. Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa kinevezett a szeptember 23-tól 30-ig tartó Európai Sporthét magyarországi nagykövetének, ahol a szabadidősport ügyét népszerűsítem.

– Milyen feladatot vállal az 1996-os atlantai olimpia vegyesúszó bajnokaként a budapesti vizes világbajnokságon?

– A délelőtti előfutamok és az esti döntők között mondom el a véleményemet a versenyről és persze a versenyzőkről a televízió helyszíni stúdiójában, a Duna Arénában. Nem csak az úszók, én is alig várom már a vb-t.

– Hány magyar aranyra számít?

– Nem akarok súlyt pakolni az úszóinkra, inkább az érmek számára tippelnék. Rióban hetet nyertünk, a világbajnokságon nyolc éremmel már elégedett lennék.

(Szilágyi László)