Ugrás a tartalomra

Klauzál Napok Tétényben 2016 – iskolai vetélkedő, előadások, koszorúzás

2016. április 25. hétfő
A hétvégi programok az idei Klauzál 150 Emlékév jegyében teltek.
Klauzál Napok Tétényben 2016 – iskolai vetélkedő, előadások, koszorúzás

Mint ismeretes, a Klauzál Gábor Társaság a 2016-os évet névadója halálának 150. évfordulója tiszteletére emlékévvé nyilvánította. A háromnapos „Klauzál Napok Tétényben” című rendezvénysorozat iskolai vetélkedővel kezdődött, melynek témája Klauzál Gábor életrajza volt. Az általános iskolások között nagy volt a harc a győzelemért, de a végén a Kossuth iskola nyert. Második helyen az Árpád iskola végzett, a harmadik helyet a Baross iskola szerezte meg.

Szombaton a megemlékezők végigjárták és megkoszorúzták az egykori politikushoz kapcsolódó budatétényi emlékhelyeket. Elsőként a Szent Mihály kápolnánál „Az özvegy és a történelem” című előadást hallgathatták meg az érdeklődök. Joó Alfréd politológus, a Zichy Antónia Emlékbizottság titkára a 200 évvel ezelőtt született gróf Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnő életútját idézte fel.

Az emlékezők a déli harangszó alatt koszorúzták meg Klauzál emléktábláját a Klauzál-villánál. Ebben a nyári lakban élt 1850-től 1866-ig Klauzál Gábor, ahol gyermekeit nevelte, s a környező birtokán szőlőjét művelte. Később 1861-től kapcsolódott be Deák Ferenc oldalán a kiegyezéshez vezető folyamat előkészítésébe. Az emléktábla elé áthelyezett kőszéken a kistétényi hagyomány szerint Deák Ferenc üldögélt, amikor Klauzál Gáborral a villa kertjében a kiegyezést készítették elő.

A történelmi események felidézése a „Klauzál és a márciusi ifjak” című előadással folytatódott, melyet dr. Szász Erzsébet történelemtanár tartott.  A programsorozat zárónapján a 150 éve elhunyt jelentős személyiség életútját, munkásságát méltató előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők a Nagytétényi Kastélymúzeumban. Délután három órakor dr. Dobos Károly, a Klauzál Gábor Társaság elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

Bogoly József Ágoston irodalom-és művelődéstörténész előadásának címe: „Klauzál Gábor élete és műve az emlékezés és felejtés jelenébe". Ezt követően Sáfrány Tímea történész különböző emlékbeszédek, sajtóban megjelent cikkek alapján vázolta fel Klauzál jellemét, emlékezetét.