Ugrás a tartalomra

Klauzál vezette be a rózsa- és mandulakultúrát Kistétényben

2015. december 09. szerda
Budafok-Tétény Klauzál nyomában
Klauzál vezette be a rózsa- és mandulakultúrát Kistétényben

A Klauzál Gábor Társaság Klauzál 150 Emlékévvé nyilvánította a 2016-os évet, amely folyamán számos rendezvénnyel készül a kerület, az egykor ott élő miniszter életének és munkásságának emléket állítva.

 

Budafok-Tétény nemcsak a borospincék, a pezsgőgyártás vagy a rózsakert révén lehet ismerős országszerte, a városrész sokat köszönhet Klauzál Gábornak, az első Batthyány kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi miniszterének is. Nyári laknak vásárolta ugyan szőlőbirtokát az 1850-es években, akkor még Kistétényben, ám a szabadságharc leverése után ide vonult vissza családjával, itt születtek gyermekei. Földjén mandulást telepített, szőlőt nemesített, borospincéjében díjnyertes nedűket érlelt. A településen faiskolát, dísznövénylerakatot, rózsakertet létesített. Ebből nőtte ki magát a mai budafoki rozárium. De sokat tett az 1780 körül épült kistétényi kápolnáért is, „saját költségén hosszú időn át jó karban tartotta”, amelyre a templom falán díszelgő emléktábla hívja fel a figyelmet már 1914 óta.  A kápolna azért is volt fontos Klauzál számára, mert itt kötött házasságot Schmidt Emmával, az aradi vértanú Nagysándor József tábornok jegyesével. A frigyből három gyermekük született, akiknek Deák Ferenc lett a keresztapjuk. A Klauzál-Deák barátság annak a kistétényi szájhagyománynak is alapjául szolgál, miszerint Klauzál Gábor kistétényi házában fogalmazta meg Deák Ferenc a kiegyezés szövegét.

Klauzál Gábor kistétényi életére, munkásságára emlékezve a XXII. kerület a Klauzál Gábor Társaság szervezésében a miniszter halálának 150 éves évfordulója alkalmából Klauzál emlékévnek nyilvánította 2016-ot. A kezdeményezés részeként számos, Klauzállal kapcsolatos programmal szövik tele a jövő évet. Mint Bartos Mihály Jánostól, a Klauzál Gábor Társaság tagjától megtudtuk, fáklyás felvonulást, fotókiállítást szerveznek,  Klauzál-relikviákat mutatnak be, történelmi szalont rendeznek, specifikus Klauzál Napok Téténybent, könyvtári programokat tartanak de a kört az év folyamán folyamatosan bővítik. A Spiller Cukrászat tortát is készített Klauzál Gábor emlékére, amelyet a programsorozat decemberi megnyitóján mutattak be. Az édességben domináns szerepet kapott a szőlő és a mandula (marcipán), mert e kettő mind Klauzálra, mind Tétényre is utal. „A Klauzál 150 Emlékév folyamán, várhatóan májusban egy másik tortát, a Kistétény szeletet is bemutatják, amelyet az Auguszt Cukrászat alkotott meg. Auguszték is köthetők Klauzálhoz, ugyanis a mandulás miatt ők vették meg birtokát, később pedig tőlük államosították” – mondta Krieger Krisztina önkormányzati képviselő, a Klauzál Gábor Társaság alapító tagja.

Természetesen az ország néhány más városában is lesz egy-egy esemény, koszorúzás, emléktábla avatás, szervezett múzeumlátogatás, temetőséta 2016-ban. Valamint várható esemény egy emlékbélyeg kiadása is, annak kapcsán, hogy Klauzál az első felelős magyar kormány idején az egészség- és postaügyek első irányítója is volt. A bélyeggel többek között arra szeretnének emlékeztetni, hogy Klauzál Gábor vette át a posta színeibe a magyar lobogó színeit az osztrák sárga és fekete helyett. A Társaság már jelezte a Miniszterelnökségnél, hogy a kiadatást Klauzál halála évfordulójára, augusztus 3-ára szeretnék időzíteni.

 

Forrás: Heti Válasz XV. évfolyam, 50. szám, PEST-BUDAI Látkép című melléklet

Szerző: Szeredi Helga