Ugrás a tartalomra

A kommunizmus áldozatainak emléknapja

2016. február 26. péntek
Budafok-Tétény Önkormányzata a Városháza dísztermében tartotta megemlékezését, majd a résztvevők a Városház téri '56-os emlékműnél koszorúkat helyeztek el.
A kommunizmus áldozatainak emléknapja

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án döntött arról, hogy minden év február 25-én tartják meg a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Azért ezt a napot választották, mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon tartóztatta le a szovjet hatóság. 

 

Budafok-Tétény Önkormányzata a Városháza dísztermében tartotta megemlékezését, mely Karsay Ferenc polgármester ünnepi beszédével kezdődött. "Évről évre összegyűlünk, hogy megemlékezzünk a kommunizmus áldozatairól. Vajon nem üresedik-e ki ez a megemlékezés, hasonlóan sok másikhoz? Úgy érzem, hogy nemhogy nem üresedik ki, hanem egyre fontosabb lesz. Amikor megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól, akik között sok jelen lévőnek a szerettei, barátai voltak, nem vagyunk egyedül. Lengyel, cseh, szlovák, román, német, ukrán, orosz, grúz, szerb, horvát sorstársaink az elnyomatásban hozzánk hasonlóan nem engedik kialudni a lángot. Ma még hátat fordít nekünk Európa magát műveltebbnek tartó része. De állhatatosnak kell lennünk, erre kötelez bennünket az áldozatok emléke."

 

Karsay Ferenc polgármester beszéde után dr. Hantó Zsuzsa történész-szociológus, egyetemi docens, a Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke és a Kommunizmus Bűnei Alapítvány oszlopos tagja osztotta meg gondolatait a megjelent emlékezőkkel: "Szükség van ezekre a megemlékezésekre, hogy a történelem ezen eseményei ne tűnhessenek el az évek múlásával. A kommunizmus áldozatainak száma a mai napig nem pontosak. Egyes dokumentációk szerint 759 ezeren, mások szerint másfél és három millió áldozatról írnak. Egy biztos közvetett módon nincs olyan család, akit ne érintett volna a kommunista elnyomás."

A beszédek után Budafok-Tétény Önkormányzatának Oktatási, Kulturális és Testvérvárosi Bizottságának meghirdetett irodalmi pályázata második helyezettjének alkotásából hallhattak részleteket a megjelentek. Kludák Erzsébet „Hétköznapi kommunizmus” című önéletrajzi ihletésű pályaműve sok emléket idézett fel, melyeket a megjelentek közül többen is átéltek, megéltek.

Az ünnepség a Városház téri '56-os emlékműnél koszorúzással zárult.

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/03/07/a-kommunizmus-aldozatainak-emleknapja-3/