Ugrás a tartalomra

Új Duna-híd Dél-Budán

2018. április 25. szerda
Kiválasztották az új dél-budai Duna-híd nyertes terveit.
Új Duna-híd Dél-Budán

Új Duna-híd Dél-Budán

Kiválasztották egy nemzetközi pályázaton azt a tervet, amely alapján elkezdődhet egy új Duna-híd kivitelezése Budapesten.  Amennyiben úgy dönt a főváros, hogy a hidat megépítik, napi tízezerrel kevesebb autó terheli majd a budapesti hidak és utak forgalmát, miközben közvetlen kapcsolat jöhet létre Dél-Buda és Dél-Pest között. A város déli részére tervezett híd Csepelen keresztül Újbudát köti majd össze a dél-pesti térséggel. A zsűri 17 pályamű közül választotta ki az új Duna-híd győztes elképzeléseit. Összesen hat tervet vettek meg, a győztes a rotterdami Erasmus hidat is tervező UNStudio és a BuroHappold Engineering tervezőiroda különleges, kétpilonos elképzelése lett, de a Zaha Hadid alapította iroda tekeredő DNS-t idéző terve is a díjazottak között van, és Budapesten még nem létező, egypilonos elképzeléseket is beválogattak a legjobbak közé. 

A XIX. század óta először írtak ki újra nemzetközi tervpályázatot egy új Duna-híd megépítésére. Az új déli híd megépítésének gondolata, legalábbis annak Csepelre vezető főági szakasza már az 1980-as években felmerült az Állami Tervbizottság városfejlesztési terveiben, és az 1990-es években a Fővárosi Közgyűlés döntött is az új híd nyomvonaláról, sőt egy tervpályázat is lezajlott akkor, ám a megfelelő anyagi források hiányában minden maradt az asztalfiókban. A mostani, eredetileg a 2024-es olimpiai játékokra tervezett híd felépülésétől és a kapcsolódó új elkerülő körútvonal kiépítésétől azt várják, hogy ezzel csökkenni fog a Belvároson átmenő forgalom: a legmerészebb becslések szerint akár napi 55 ezer gépkocsival kevesebb terheli majd a hidakat, de több ezer kocsival csökkenhetne a Határ út és az Üllői út autóforgalma is.

– Fontos, hogy Budapest új hídja erőteljes hatású legyen a város déli peremén, valami, ami egyszerre öleli át a várost, sugároz erőt, lendületet, dinamizmust, méltóságot. A nyertes pályamű ezen feltételeknek messzemenőkig megfelel – fogalmazott Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa, a tervpályázat bírálóbizottságának elnöke. Hozzátette: egy fejlesztés sikerét alapvetően határozza meg a gondos előkészítés, a következő évek ennek megfelelően a tervezésről fognak szólni. Kizárólag a kiviteli tervek elkészítését és részletes megvitatását követően születhet felelős döntés arról, hogy a híd valóban megépül-e – mondta Fürjes Balázs.   

(VH)