Ugrás a tartalomra

Korunk arcai a Cziffra Központban

2016. április 27. szerda
Várhelyi Csilla és Tóth Avanti Péter közös kiállítása Nagytétényben
Korunk arcai a Cziffra Központban

Nemrég két helyi művész, Várhelyi Csilla és Tóth Avanti Péter közös kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Cziffra Központban. A Korunk arcai címet viselő tárlaton bemutatott több mint húsz alkotáson a mai ember, a mai fiatal ábrázolása állt a képek fókuszában.

A debreceni születésű festőművész, Várhelyi Csilla már egészen fiatalon táncosokat, sportolókat és lovakat rajzolt, vagyis a mozgást örökítette meg. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett festőművész szakon, ahol diplomamunkaként fürdőzőket ábrázoló sorozatot készített. 2015-ben a hónap művészeként úgy fogalmazott, hogy kezdettől fogva az emberi kapcsolatok, találkozások érdekelték, ezért képein sűrített pillanatokat jelenít meg jelképes élethelyzetekből. A Kossuth Lajos Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában rajzot és a művészettörténetet angolul is tanító művésztanárt pedagógusként és művészként egyaránt foglalkoztatják a folyamatos összeköttetésben lévő, ám egymástól mégis elszigetelten élő fiatalok, a köztük kialakuló kapcsolatok, a digitális világhoz való viszonyuk, ezért művei többségén ezeket jeleníti meg, legutóbb kiállított festményei között azonban helyet kapott egy lóról készült portré és az önarcképe is.

A húsz éve kerületünkben élő és alkotó Tóth Avanti Péter alkotásaival „hazaérkezett” a Cziffra Központba, hiszen ő tervezte a művelődési ház emblémáját. Az Iparművészeti Főiskola grafika szakán tipográfiát, betűtervezést és illusztrációt is elsajátító grafikusművész részt vett Budafok-Tétény arculattervének kialakításában és Budafok Borváros turisztikai anyagainak tervezésében is szerephez jutott. A mostani kiállításon festői munkásságát mutatta be a nagyközönségnek – többek között Dominika portréján keresztül. A tavaly májusban a hónap művészének választott Tóth Avanti Péter jelenleg online és offline reklámkampányokat, grafikai tervezési munkákat végez a Tóth Avanti és Társai Alkotó Irodában, és a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület Kultúrájáért kuratóriumának elnöke. (Tamás Angéla)