Ugrás a tartalomra

Kosaras a legjobbak között

2019. március 20. szerda
Budafoki öröm: Lados Erik válogatott kerettag lett
Kosaras a legjobbak között

Kosaras a legjobbak közöttA cikkben szereplő játékos éppen Békéscsabára utazik a csapatával, az interjút el kell napolni. Nem olyan egyszerű egy sportoló napirendjébe belezsúfolni egy beszélgetést, mint amennyire azt az olvasó gondolná, de a fiatalember végül mégiscsak szakít néhány percet erre is. Még szerencse, hogy mára nincsen több mérkőzése...

Lados Erik éppen csak felnőttkorba lépve, tizennyolc éves korára már beleírta a nevét a budafoki kosárlabda képzeletbeli aranykönyvébe, most pedig azon dolgozik, hogy válogatott szinten is bizonyítsa képességeit. A fiatal tehetség 2005-ben, alig ötéves korában került először a pálya közelébe, nagytétényi lakoshoz illően a Baross Gábor Általános Iskola tornatermében, Balogh István mester kosárlabda-előkészítő foglalkozásain. De ugorjunk egy nagyot a jelenbe, amikor Károly Máté vezetőedző budafoki csapatát erősíti! S a fiatalember ma már az U20-as válogatott keretbe is meghívót kapott, ahol a szolnoki felnőtteket többször is országos bajnoki címre vezető Poór Péter edző keze alatt kosárlabdázik.
– Nagyon meglepett, hogy beválogattak a korosztályom legjobbjai közé, de természetesen ugyanannyira örültem is neki. Kisgyermekkorom óta szerettem volna bekerülni a válogatottba, óriási megtiszteltetésnek veszem, hogy ilyen nagyszerű edzők láttak bennem fantáziát – mesél Erik az őt ért váratlan örömről.
A 185 centi magas kosaras irányító vagy bedobó poszton játszik. Leginkább a gyors, pörgős kosárlabdát szereti. Nagyon fontosnak tartja a sportszerű játékot, de a kosárlabdában sokszor azért keménynek is kell lennie. És habár a tehetség meg a szorgalom egy bizonyos szintig elegendő, azért nehezen találni élsportolót a megfelelő háttértámogatás nélkül. Nincs ez másképp Erik esetében sem.
– A családom mindenben támogat, például segítenek odafigyelni a helyes étkezésre. Kijönnek a meccseimre, és mindig építő jellegű kritikákkal illetnek, elmondják, hogy mit kellett volna másképpen csinálnom a pályán. Ami a tanulást illeti, a Széchenyi István Gimnáziumba járok, ahol szintén rengeteget segítenek a tanárok abban, hogy minél jobban fel tudjak készülni a tananyagból – mondja.
Hetente kilenc alkalommal edz, a hét labdás tréninget két konditermi edzés egészíti ki. Hétvégeken jórészt bajnoki meccsek vannak, de ha nem, akkor azért jut egy kis idő a megérdemelt pihenésre. (Gáll Anna)