Ugrás a tartalomra

Kovácsovics Fruzsina varázsigéi

2017. november 29. szerda
Madarak, pingvintánc és mézescsók a Klauzál Gábor Művelődési Központban
Kovácsovics Fruzsina varázsigéi

Kovácsovics Fruzsina varázsigéi

A Klauzál Ház családi vasárnapjának egyik vendége Kovácsovics Fruzsina, a 2007-es Csillag születik döntőse volt, aki nemcsak a gyerekeket mozgatta és énekeltette meg, hanem a szüleiket is. A vidám hangulatú óra hamar elrepült tánccal, énekkel, muzsikával.

Fruzsina két sikeres, felnőtteknek szóló albuma után öt évvel ezelőtt jelentette meg első gyereklemezét Elfeledett mézescsók címmel. Az albumot a zenei szakma az Év Gyermekalbumának választotta, és 2013 júniusában Fonogram díjjal jutalmazta.

– Sikeres tíz év van mögöttem, mióta a Csillag születikben megismert az ország – mondta lapunknak a csinos, mosolygós, kedves ifjú hölgy, aki úgy bánik a gyerekekkel, mintha legalább hármat nevelne odahaza. Pedig neki még nincs saját gyermeke!

– Műsorain kívül hol éli ki „gyermeki” lelkét?

– Az éneklés mellett óvodapedagógusként dolgozom, így a munkám összefonódik a hobbimmal. Életem fontos szereplői a gyerekek, akikkel jó együtt dolgozni. S azt veszem észre, hogy a szülők is aktívak az előadásaimon, igazán jó fejek, akik képesek gyermekeik kedvéért velem együtt szerepelni a színpadon. A pingvintáncot is megtanítom nekik, és a madarakról, különféle állatokról, valamint a hangszerekről mesélek.

– Ön is vágyik már saját gyerekre?

– Természetesen. Pozitívan állok a kérdéshez, de úgy érzem, az még egy kicsit odébb van…

– Csak egy varázsigét kellene mondania, és teljesülne a vágya.

– Itt, az előadáson is többször elhangzott a hepperedeppe-heppendre varázsige, amit én találtam ki, de csak színpadon teljesítem vele a gyerekek kívánságait. A valóságban, úgy látszik, még nem elég hatékony…

– Három lemeze viszont összejött varázsszóra.

– És sok munkával. A lemezanyag összeállítása során arra törekedtem, hogy a dalok zeneileg is igényesek legyenek. Néhány közülük, a magyar népzenei gyökerekből merítenek, míg mások multikulturális zenei motívumokra épülnek. A dalszövegek részben kortárs költők művei, részben a sajátjaim. Általában a vívódásaimról, élményeimről és a szerelemről szólnak. Öt-hat éve írok verseket, amiket aztán meg is zenésítek.

Koncertjein Fruzsi derűs, interaktív utazásra hívja a gyerekeket és a gyermeklelkű felnőtteket, így a Klauzál Ház egy nagy játszótérré változott, ahol jó volt gyereknek és felnőttnek lenni. (temesi)