Ugrás a tartalomra

Közbiztonsági fórumot tartottak a Városházán

2017. december 05. kedd
Dr. Bató András kapitányságvezető: 2016-ban az utóbbi tíz év legkevesebb regisztrált bűncselekményére került sor a kerületben, a számok idén tovább javultak.
Közbiztonsági fórumot tartottak a Városházán

Dr. Bató András r. alezredes, kapitányságvezető a fórumon elmondta, 2016-ban az utóbbi tíz év legkevesebb regisztrált bűncselekményére került sor a kerületben, a látencia ennél természetesen nagyobb, de összességében a számok mégiscsak egy jelentős javulást mutatnak.

A felderítési mutató is 50%-al emelkedett, Budafok-Tétényben minden második elkövetőt elfognak a rendőrök. A lakásbetörések száma 2014-ben 314 volt, ami csúcsértéknek számított, de a hasonló bűncselekmények száma 2016-ban már csak 179 lett és a felderítési mutató 5,5%-ról 41,2%-ra emelkedett. Ez utóbbi országos szinten is kiemelkedően jó aránynak számít. Ehhez persze kellett nem kevés szerencse is, de szerencséje annak van, aki tesz is érte, lottón is csak az nyer, aki megveszi a szelvényt, mondta a kerületi kapitányságvezető.

Arra különösen büszke a kapitányság, hogy egy betörőpárost sikerült elkapni, akik 43 helyszínen, 94 sértett sérelmére követtek el betöréses lopásokat a kerületben.  Idén pedig az eddigi számadatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények száma tovább fog csökkenni, hangzott el a fórumon. Szó esett arról is, hogy az iskolai drogprevenciós kampányoknak nagy jelentősége van. Fontos az is, hogy a pedagógusoknak nem lehetősége van e téren a jelzésre a rendőrhatóság felé, hanem kötelezettséget ír elő a közoktatási törvény. Ez igaz a családon belüli erőszak, vagy szexuális visszaélés bűncselekményének gyanúja esetén is. A rendőrök empatikusan kezelik ezeket az ügyeket, nem a pedagógusok ellen lépnek fel, de elvárásuk, hogy kapjanak időben jelzéseket a gyanúsnak vélt esetekben.

Perlai Zoltán DK-s önkormányzati képviselő szülőként annak a kivizsgálását kérte az illetékes szakhatóságoktól, hogy miként nyílhatott egy-két hónappal ezelőtt egy nemzeti dohánybolt a Kempelen Farkas Gimnázium bejáratától mintegy 50 méterre. Szólt arról is, hogy a nemrég felújított József Attila kísérleti lakótelepi parkban állandósult a hajléktalanok jelenléte. Bató András rendőrkapitány válaszában sűrűbb járőrözést ígért az adott területeken, a hajléktalanok ügyében azt hangsúlyozta, fontos, hogy az érintettek legyenek hajlandóak elfogadni a felajánlott segítséget.

Dr. Patócs Andrea, az önkormányzat Humánszolgáltatási irodavezetője hozzátette, a hivatal a korábbi évekhez hasonlóan idén is együttműködési szerződést kötött a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a téli időszakban végzett hajléktalan-ellátás támogatására. Zugmann Péter alpolgármester a tanácskozáson megköszönte a rendőrség eredményes munkáját, ugyanakkor arra kérte a rendőröket, hogy az olyan kisebb súlyú ügyekkel kapcsolatos lakossági bejelentésekre, mint például egy közterületi rongálás az eddiginél hatékonyabban, határozottabban reagáljanak.

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::